GREEN GROWTH SURINAME EN SATELLIGENCE GAAN TWEE JAAR VERDER MET SATELLIET MONITORING VAN HET BOS

Foto: Met het hernieuwde contract zal nu het gehele grondgebied gemonitored worden. Tweewekelijkse alerts geven de gebieden aan waar er meer dan 1 hectare aan bosbedekking is verdwenen. Op de foto de alert van 18 juni t/m 1 juli 2021.

Een recent onderzoek naar technologisch ondersteund bosbeheer wees uit dat op technologie gebaseerde bosmonitoring zou kunnen leiden tot een afname van 51% van de ontbossing in het eerste jaar en een afname van 21% het volgende jaar.

De studie werd gepubliceerd door de Proceedings of the National Academies of Sciences. In het onderzoek werden gemeenschappen die waren overgestapt op een op technologie gebaseerde benadering vergeleken met degenen die dat niet hadden gedaan. De resultaten van de studie tonen aan dat tech-monitoring een strategie lijkt te zijn waarbij tegen relatief lage kosten en een hoog rendement ontbossing bestreden kan worden. Suriname heeft steeds aangegeven het meest beboste land op aarde te willen blijven, terwijl haar doelen voor ontwikkeling van het land ook gehaald worden. Green Growth Suriname (GGS) steunt dit doel van behoud van natuurlijk kapitaal en zet zich in om innovatieve manieren van bosbeheer te ondersteunen.

Sinds 2019 werkt GGS samen met Satelligence om het verlies van bosbedekking te monitoren. Satelligence gebruikt kunstmatige intelligentie om radar- en optische satellietbeelden in de cloud te verwerken om een ​​optimale informatiedichtheid te garanderen. Voor het gebied waar houtkapconcessies worden uitgegeven, en bekend staat als de productiegordel, (+/-25% van het landoppervlak) werden ruim een jaar lang satellietgegevens verzameld. Dit resulteerde in tweewekelijkse updates over de exacte gebieden waar meer dan 1 hectare bosbedekking verdween met daarbij een indicatie van de oorzaak, zoals houtkap, aanleg van kostgrond of bosbrand.

Na een proefjaar is GGS nu verheugd aan te kondigen dat ze nog twee jaar met Satelligence zullen samenwerken, als ook dat het monitoringgebied wordt uitgebreid tot het hele land. 

Om zoveel mogelijk mensen zicht op het bos te geven, deelt GGS de data met Surinaamse instituten, terwijl een samenvatting van de gegevens regelmatig met het publiek wordt gedeeld via een webserie genaamd Busi Taki. Daarnaast kunnen burgers sinds 2020 ontbossing in het land helpen vertragen via een app. Via deze zogenaamde burgerwetenschap-app Green Growth Forests kan eenieder foto’s maken van illegale kap- of ontbossingssites en deze uploaden in de applicatie. Met behulp van deze Green Growth Forests-app waren we in staat om gevallen van ontbossing buiten onze oorspronkelijke scope te identificeren, en dus zagen we de noodzaak om ons monitoringsgebied in het land te vergroten, aldus GGS.  

Kan een afbeelding zijn van boom en de tekst 'DOWNLOAD DE APP NU EN HELP ONS 93% BOS TE BEHOUDEN BOSSEN GroeneGroei BOSSEN Dewnload deiPhone App Store 0 Goo'le Play Green Growth FORESTS App Store Goo'e Play A 11 x 山 ≡ 43'

Met dit initiatief willen we de regering ondersteunen met een extra dataset en tegelijkertijd tribale en inheemse gemeenschappen in staat stellen om het ongerepte gebied dat zij thuis noemen, te beschermen.

Door een combinatie te maken van traditionele inheemse kennis en geavanceerde technologie, voorziet GGS een uitgebreide inspanning om het regenwoud te beheren, dat steeds belangrijker wordt voor het menselijk leven op onze planeet.

Dit project is mogelijk gemaakt door financiering van internationale organisaties Swedish Lottery en Re:Wild.

UNITEDNEWS

 

Facebook Comments Box