ACHAIBERSING: “BESTE STUURLUI STAAN AAN WAL”

Minister Armand Achaibersing heeft geen boodschap aan alle kritieken op hem en de regering over de aanpak om de staatshuishouding te organiseren en het beleid met betrekking tot de wisselkoers.

Goede voorstellen en ideeën worden geapprecieerd en de rest met een korreltje zout genomen. Hij reageert hiermee vooral op de ongezouten kritiek van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES). De denktank is voorstander van het loslaten van de wisselkoers. De unificatie die in het laatste kwartaal van het vorig jaar is doorgevoerd is volgens de VES geen wijs besluit geweest. Voor de regering is dit naar zeggen van minister Achaibersing momenteel geen optie. Mensen kunnen langs de kantlijn staan en meningen verkondigen, maar de verantwoordelijkheid ligt toch wel hier en die verantwoordelijkheid nemen we”, zegt de minister.

De regering is van mening dat het loslaten van de wisselkoers inderdaad de beste optie zou zijn om parallelmarkten uit te schakelen, echter heeft zij als verantwoordelijkheid ook om de samenleving te beschermen.

De VES vindt dat zij onvoldoende betrokken wordt om haar inzichten te delen met de regering. Ook haar voorstellen zouden niet serieus genoeg worden genomen. Minister Achaibersing kan zich niet terugvinden in die stelling. “Wanneer mensen gevraagd worden, die aan de kantlijn staan te schreeuwen om mee te doen in de discussies, en niet komen omdat ze vinden twee dagen van tevoren uitgenodigd te zijn geworden, dan wil men wat mij betreft niet meehelpen. Wanneer mensen gevraagd worden om mee te zitten in het team dat onderhandeld met IMF en je komt niet, dan wil je niet meehelpen. Ik ga daar verder niet op reageren, maar dat is de situatie waarmee ik heb moeten dealen. Dan kunnen mensen meningen verkondigen. Ik luister en ik neem de goeie dingen mee”, zegt de bewindsman.

Het vraagstuk rond het koersenregime is een heet hangijzer in de discussies met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het instituut is ook van mening dat de wisselkoers losgelaten zou moeten worden.

UNITEDNEWS

Facebook Comments Box