AGRARISCHE SECTOR KAN MET AQUA – HYDROPONICS SYSTEEM HERNIEUWDE ECONOMISCHE BRON WORDEN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Hoewel niet nieuw blijkt nu eindelijk het besef dat er een totaal ander systeem gebruikt zal moeten worden om de agrarische sector innovatief te transformeren naar een hernieuwde economische poot. Er is landelijk een groeiende belangstelling in het dubbel systeem Aqua – Hydroponics, waarmee om een veiligere en meer effectieve manier landbouwgewassen maar voornamelijk groente kan worden geteeld.

Het systeem biedt meet zekerheid als het gaat om de kwalitiet en de veiligheid en kan daarmee de exportwaarde van landbouwproductie enorm worden verhoogd. Met Aqua – Hydroponics wordt vrijwel volledig afgestapt van de traditionele landbouw om in de rond te telen. Het systeem vindt volledig plaats boven het maaiveld in eenvoudige kassen, pvc-buizen of in petflessen. Er wordt geen gebruikt gemaakt van pesticiden om insecten te bestrijden terwijl de kwaliteit van de landbouwproducten, en de vereiste internationale standaarden waaraan voedsel en vooral export producten moeten voldoen worden gemeten. Het systeem dat persoonlijk wordt ondersteund door president Desi Bouterse is een introductie van onder andere de organisatie Father en Morther Figure (FMF) om gezinnen, maar naar nu blijkt, ook hobbyisten en grootdenkers in de landbouw sector een mind-schift te geven hoe veilig, gezond en markt gericht te telen. Zaterdag is op het terrein van het jeugdcentrum een informatie en training dag gehouden over Aqua – Hydroponics. Het aantal deelnemers die volgens Henk Redmond van FMF boven verwachting was heeft geleerd hoe een simpele multifunctionele  hydroponics systeem te bouwen, hoe instrumentarium te gebruiken, hoe te zaaien planten en andere landbouwproducten te beheersen in de productiesector en vooral hoe gebruik te maken van biologische bestrijdingsmiddelen in plaats van pesticiden die schadelijk zijn voor niet alleen de aanplant, maar ook voor mensen en dieren en het milieu. Redmond zegt dat deze innovatieve manier van telen zou moeten uitmonden in het oprichten van een landbouw hoge school in Suriname, waar niet alleen het nieuwe systeem wordt gedoceerd maar alle aspecten, van bouwen en opzetten van het systeem tot aan het opzetten, aanboren en beheren van exportmarkten voor de export worden aangeleerd. “Het gaat vooral dat er een bewustwording moet komen voor deze nieuwe manier van telen, die veel meer mogelijkheden biedt voor de economie van Suriname”, zegt Redmond. Volgens hen zal de traditionele manier van landbouw, zeker als het gaat om groenteteelt plaats moeten maken voor een meer internationaal geaccepteerd systeem. “Wij hebben als land recent meegemaakt dat onze groenten en fruit is geweigerd op de internationale markten omdat die, met huidige en traditionele systemen niet voldoen aan de internationale standaarden”, zegt Redmond. President Bouterse heeft volgens Redmond dan ook gevraagd dat dit systeem landelijk wordt geïntroduceerd. Die introductie is ook op scholen gedaan en volgens Redmound is het enthousiasme bij de kinderen heel groot. Die mind-schift zal vooral bij de basis moeten plaatsvinden”, zegt hij.

Het Aqua – Hydroponics systeem heeft een tweedelige benadering. Het Aqua-systeem heeft slechts betrekking op het kweken van vissen, die een bepaalde voedingsgewoonte hebben en voeding gebruiken. In dit systeem gaat het er om dat de uitwerpselen van de gekweekte vissen worden gebruikt voor planten of de groententeelt.

Hydroponics is het teelt systeem waarbij op klein of grote schaal landbouw producten worden geteeld met alternatieve biologische voedingsstoffen. “De voedingswaarde, voedsel veiligheid dus onbespoten groenten, geen gebruik van pesticiden terwijl de kwaliteit, en nodige zuurgehalte absoluut zijn gegarandeerd”, zegt Redmond. Volgens hem is de oogst gestimuleerd al binnen vier weken mogelijk, afhankelijk van de groentesoort.

Gezondheid

Het is volgens FMF  oor de volksgezondheid enorm belangrijk dat gelet wordt op wat de gemeenschap consumeert aan landbouwproducten en hoe die producten zijn geproduceerd. Redmond zegt dat onderschat wordt hoeveel ziektesoorten indirect en direct te maken hebben met ongezonde landbouwproducten zoals groenten en fruit die, haast vanzelfsprekend worden afgekeurd op de internationale markten. “Natuurlijk en de vraag is als het niet goed is voor de internationale markten, waarom zou het dan goed zijn voor ons hier in Suriname om te consumeren. Dat is en moet deel gaan worden van de bewustwording. FMF, wil vooral ook gezinnen stimuleren en motiveren om met dit simpel systeem boven de grond een eigen tuin op te zetten en te voorzien in hun eigen voeding. “We moeten meer plant aardig en vissoorten gaan nuttigen. Veel ziekten, zoals nier falen zijn vaak het gevolg van giftige stoffen die via ons voedsel binnenkomen met alle gevolgen van dien”, zegt Redmond.

Het systeem wordt volledig gedragen door de Food and Agriculture Organazation (FAO) van de Verenigde Naties. “Het is biologische en eerlijk. We hebben als slogan dan ook ‘Weet wat je eet’, om mensen bewust te maken”. Binnenkort zal de training en informatie ook gedaan worden in Nickerie. Redmound zegt dat samen wordt gewerkt met de organisatie Hydro Grow Suriname. “Wij gaan samen optrekken in het geven van cursussen en ik ben blij dat de president de opdracht heeft gegeven om dit project en het systeem landelijk uit te rollen p de basis scholen”, zegt Redmond.

UNITEDNEWS