AGRESSIEVE VOORLICHTING COVID-19 GAANDE IN HET BINNENLAND

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto: Boot op de Marowijnerivier die in beslag wordt genomen

Er is een agressieve voorlichtingscampagne in het binnenland gaande om de import van COVID-19 vanuit Guyana en vooral Frans-Guyana te voorkomen.

In de rurale grensgebieden was er sprake van een ongecontroleerd personenverkeer met als gevolg dat president Desi Bouterse dreigde de noodtoestand voor deze delen van het land af te kondigen indien er geen verandering komt. Volgens minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) zijn alle zeilen bijgezet om de bewustwording in het binnenland op gang te brengen. Het traditioneel gezag krijgt daarbij een cruciale verantwoordelijkheid toebedeeld.

“Ik heb als minister persoonlijk ook enkele grootopperhoofden gesproken. Er zijn daaruit zelfs berichten, bekendmakingen en maatregelen gerold die verder gaan naar de onderdanen. Ik kan zeggen dat we hen een compliment kunnen geven dat men de boodschap direct heeft doorgestuurd naar de mensen”, zegt de RO-minister. Voor nu is in alle dorpen bekend dat er een groot gezondheidsrisico is en wat de mensen zelf kunnen doen om een besmetting te voorkomen. “Een onzichtbare vijand, zoals de technische mensen het noemen. Dat die er bestaat kan niemand nu ontkennen, of je nou erin gelooft of niet, maar dat weet men nu”, aldus Dikan over het groeiend besef in het achterland.

Sociale distancing en de nodige hygiënische handelingen zijn nu ook in de meest verre dorpen aan de orde.

“De mensen moeten ook weten en beseffen dat wij allemaal een grote keten vormen en wanneer we die social distance houden, dan pas kunnen we die keten verbreken en dus verspreiding voorkomen.”

De samenwerking met Frans-Guyana is nog meer geïntensiveerd nabij de grens. De autoriteiten van de twee landen hebben de afgelopen week een aantal keren moeten optreden door boten op de Marowijnerivier in beslag te nemen of boten die vanuit de andere kant van de rivier kwamen weerhouden om aan te meren.

UNITEDNEWS