ALCOA ZAL OOK DORPSGEMEENSCHAPPEN MOETEN COMPENSEREN

Het opdraaien voor alle milieuschade, overdragen van een goed functionerende stuwdam aan de Staat Suriname en het afstoten van concessies zijn de rode draad in de wijzingen van de Brokopondo Overeenkomst (BO). Er wordt echter onvoldoende aandacht besteedt aan de belangen van dorpsgemeenschappen die gebukt gingen onder het aanleggen van het stuwmeer in Brokopondo en de activiteiten in Marowijne.

Er zal geld op tafel gelegd moeten worden voor de transmigratie die 55 jaren geleden werd ingezet in het gebied waar nu het groot meer ligt. Er is volgens Marinus Bee sprake van leed, schade en ontwrichting. Hij praat zelfs over mensenrechtenschendingen die zich hebben voorgedaan in Brokopondo, omdat de mensen gedwongen waren te verhuizen naar veilige oorden toen hun dorpen onder water liepen.

Binnen enkele jaren stond daar het stuwmeer dat de krachtcentrale moest voeden. Volgens Bee zijn de dorpelingen er niet beter van geworden, maar is er juist sprake van systematische achteruitgang. Nu Alcoa op het punt staat de waterwerken over te dragen aan de Staat Suriname, zou het op z’n minst redelijk zijn om een compensatie voor de dorpen te eisen van Alcoa.

De bauxietmaatschappij beloofde betere leefomstandigheden aan de dorpen, maar daar is er de afgelopen 55 jaren niet veel van terechtgekomen. De compensatie is als eis vervat in een motie die de ABOP-fractie in De Nationale Assemblee (DNA) dinsdag indiende tijdens de behandeling van de wijziging van de BO.

Ook de gemeenschap van Moengo in Marowijne zal volgens ABOP-fractieleider Ronnie Brunswijk gecompenseerd moeten worden. Volgens Brunswijk is Alcoa een mijnbouwautoriteit in de wereld geworden mededankzij de operaties in Moengo. “Wat men nu heeft achtergelaten is verschrikkelijk. Al die huizen die de mensen hebben, zijn niet eens overgedragen. Als je nu gaat naar het stafdorp is het lijden en last”, legt Brunswijk uit. “Laat men serieus hieraan denken, wanneer er gepraat wordt over compensatie, dat ook deze gebieden in aanmerking komen.”

UNITEDNEWS

 

 

Facebook Comments Box