ARUBA AIRLINES DREIGT OM TE VALLEN ALS KABINET WEVER-CROES DE GRENS MET VENEZUELA NOG LANGER GESLOTEN HOUDT

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Oranjestad – Bij Aruba Airlines dreigt massa-ontslag als de Arubaanse regering de luchtvaartmaatschappij geen toestemming geeft om vluchten uit te voeren van Venezuela naar de Verenigde Staten met een tussenstop op luchthaven Reina Beatrix.

Het door de grenssluiting tussen Venezuela en de ABC-eilanden zwaar getroffen luchtvaartbedrijf heeft het Kabinet Wever-Croes verzocht een uitzondering te maken, omdat anders sluiting dreigt met ontslag voor meer dan 200 personeelsleden tot gevolg.

Minister-president Evelyn Wever-Croes laat weten ‘zeer bezorgd te zijn, maar niet zo maar een uitzondering te kunnen maken.

,,De impact van de crisis Venezuela in Aruba is ernstig, en daarom kan de Regering van Aruba de grenzen met Venezuela niet openen”, aldus de premier. Gezocht wordt naar andere mogelijkheden om sluiting van Aruba Airlines te voorkomen. De maatschappij voert ook vluchten uit tussen de ABC-eilanden.

In februari sloot Venezuela eenzijdig de grenzen met Aruba, Bonaire en Curaçao. Op 10 mei, nadat Venezuela aankondigde de grens met Aruba te heropenen, heeft Aruba de grens meteen weer gesloten. Deze beslissing werd ingegeven door vrees voor een groeiende toestroom van Venezolaanse migranten omdat de grens met Bonaire en Curaçao niet werd heropend.

De regering van Aruba zegt zich er bewust van te zijn dat de grens met Venezuela niet eindeloos gesloten kan worden gehouden en treft daarom voorbereidingen voor de invoering van een ESTA-model waarbij reizigers uit Venezuela eerst online toestemming moeten vragen om naar Aruba te mogen reizen.

,,Op deze wijze kan beter gecontroleerd worden wie en hoeveel mensen uit Venezuela Aruba binnenkomen. Er wordt nu gewerkt aan de wetgeving en aan het geautomatiseerd systeem. Verwacht wordt dat de voorbereidingen nog twee maanden tijd nemen. Zolang het systeem niet gereed is kan de grens niet open”, aldus Wever-Croes.

Aruba wil graag dat er een visumplicht voor Venezolanen wordt ingevoerd, maar daar is minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken nog niet enthousiast over.

BRON|TRAVEL