AUTOBEURS GENÈVE WORDT GEDOMINEERD DOOR ELEKTRISCHE SUPERCARS

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Autoliefhebbers kunnen deze week hun hart ophalen: komende donderdag gaat de Autosalon van Genève van start. Al sinds 1905 presenteren autofabrikanten hun nieuwste paradepaardjes op deze beurs.

Jaarlijks komen er zo’n 700.000 tot 800.000 bezoekers op de beurs af om zich te vergapen aan glanzende supercars. Aston Martin bijvoorbeeld presenteert morgen een mysterieuze ‘hypercar’.

Die auto heeft nu nog de codenaam ‘project 003’ en wordt geleverd als hybride. Althans, de paar die er gemaakt worden, want Aston Martin limiteert het aantal wagens tot 500.

Er zijn meer vernieuwende wagens te vinden. Zo presenteert Seat de El-Born, die vanaf volgend jaar te koop is. De auto is een kruising van een Opel Ampera en een Tesla Model 3 en heeft een officieel bereik van 420 kilometer.

De Seat El-Born.

Is de ‘Tesla-killer’ er nu echt?

Daarnaast komt Audi met plug-in hybrides, laat Honda een ‘schattige’ elektrische stadsauto zien en showt Volvo de elektrische Polestar 2. Het is al vaker gezegd, maar deze auto moet dan toch echt een ‘Tesla-killer’ worden.

“De doorbraak van elektrisch is natuurlijk al een tijd geleden”, constateert onderzoeker Auke Hoekstra. Hij doet aan de Technische Universiteit van Eindhoven onderzoek naar de energietransitie en houdt zich daarom ook veel met elektrische wagens bezig.

De Piëch Mark Zero

“Maar wat ik echt opvallend vind is dat elektrisch absoluut het dominante thema is dit jaar in Genève”, vervolgt Hoekstra. “De groei is exponentieel. Het gaat echt heel erg hard. Traditiegetrouw is de Autosalon een beurs die zich echt richt op emotie. Je had daar altijd al heel veel luxewagens en nu zijn ze allemaal elektrisch.”

Geitenwollensokkenimago is weg

“Mijn favoriet is de Piëch Mark Zero”, zegt Hoekstra enthousiast. “Het is goed om te zien dat de meest prestigieuze merken allemaal vol voor elektrisch gaan. Het geitenwollensokkenimago van vroeger is nu echt weg, al die merken zijn echt om.”

Het doet Hoekstra deugd om dat te zien. “Ik roep al sinds 2007 dat dit het helemaal gaat worden. Het is heel bevredigend om nu vast te kunnen stellen dat het ook klopt. Als je hip bent als automerk, dan heb je meerdere elektrische modellen. En dan heb je ook nog eens een hele mooie auto.”

De nieuwe supercar van Ginetta.