BAGGEREN SURINAMERIVIER GAAT OPNIEUW BEGINNEN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Er komt een openbare inschrijving voor uitbaggeren van de Surinamerivier. Zeker 8 bedrijven, lokaal en internationaal, hebben interesse getoond om dit noodzakelijk project uit te voeren. Volgens minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken zal de openbare aanbesteding op 15 januari gehouden worden. De Surinamerivier moet gauw uitgediept worden om grote vrachtschepen toe te laten. Ook voor de ontwikkeling van de olievelden op zee is het nodig dat de Surinamerivier toegankelijk wordt voor de enorme zeeschepen die materiaal en machines aan land moeten ophalen.

Het nieuw baggerproject zal veel goedkoper kosten dan wat er in maart vorig jaar is overeengekomen met China Harbour Engineering Company (CHEC). Het Chinees bedrijf heeft kort na de officiële aankondiging van het project het werk gestaakt, omdat de betaling vanuit de regering uitbleef. Ook krijgt de staat een boete van 70 duizend USD per dag opgestuurd.

De regering is momenteel drukdoende om het contract met CHEC af te kopen. Hiermee gaat enorm veel geld gemoeid, maar de nieuwe regering wil niet verder, zeker niet onder de huidige contractuele voorwaarden. “Er was een achterstand aan betalingen die we niet kunnen voldoen op dit moment. Dus iemand moet de knoop doorhakken. We hebben die knoop doorgehakt, en dan opnieuw gevraagd onder nieuwe voorwaarde, die deze regering stelt, het baggerproject voort te zetten”, zeg minister Nurmohamed.

Het nieuw baggerproject wordt in aangepaste vorm uitgevoerd, en zal niet meer dan twaalf maanden duren. De eerste vier maanden bestrijken het uitdiepen van de Surinamerivier op de ondiepe plekken.

Vervolgens moet de maatschappij die het werk toegewezen krijgt voor zeker acht maanden onderhoudswerkzaamheden verrichten. Alleen bedrijven die een goede staat van dienst hebben, waaronder een jaarlijkse omzet van minimaal 12 miljoen USD, mogen zich inschrijven. Van hen wordt ook verwacht dat zij een bankgarantie van ten minste 200 duizend USD kunnen overleggen.

UNITEDNEWS