BESMETTINGEN OP CURAÇAO LOPEN OP MAAR NEDERLANDSE TOERIST BLIJFT WELKOM

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

WILLEMSTAD – Vergeleken met Nederland loopt een Nederlandse toerist op Curaçao geen extra risico om besmet te raken met Covid-19. Dit stelt epidemioloog Izzy Gerstenbluth op de eventuele bezorgdheid over de onverwachte toename van Covid-gevallen (51) op het eiland.

Vanaf maart 2020 kent Curaçao 1215 Covid besmettingen. Er zijn nu 314 actieve Covid-gevallen. 899 mensen zijn hersteld. Acht mensen zijn opgenomen, waarvan één op de Intensive Care.

‘Uitschieter mag’
Een uitschieter af en toe is mogelijk, merkt Gerstenbluth op. “Het is niet redelijk om meteen op de 51 gevallen te vitten.” Er is een onderzoek gestart om de contacten van de besmette personen te achterhalen.

Gerstenbluth: “We moeten opletten dat het niet een trend wordt die verder omhoog gaat. Is dat wel het geval, dan kunnen we bepalen in welke mate extra maatregelen wel of niet genomen moeten worden.”

Geen extra maatregelen
Op 7 november heeft de overheid de coronamaatregelen op Curaçao versoepeld.. Onder andere duurt de avondklok nu van 12 uur s’avonds tot 4.30 uur in de ochtend. Scholing van tot vier personen is toegestaan in publieke ruimtes.

Uitgaansgelegenheden mogen tot 11 uur s’avonds open zijn en achtergrondmuziek in restaurants en openbare gelegenheden is weer toegestaan. Voorlopig zullen er geen extra maatregelen genomen worden en de overheid overweegt nog verdere versoepeling, aldus Gerstenbluth.

(Ook) op Bonaire meer boekingen, maar nog niet ‘business as usual’
Buureiland Bonaire is ook een eiland met code geel en ziet het aantal boekingen toenemen. “Zowel bij accommodaties, als autoverhuurbedrijven en duikscholen,” vertelt Veroesjka De Windt, chief executive officer van Bonaire Hotel and Tourism Association. “We zijn hier zeker blij mee, maar het is nog niet zoals normaal; voor Bonaire betekent het hoogseizoen zo’n 90 procent van de bezetting, dat is hier nog niet het geval.”

De Windt benadrukt dat het missen van de Amerikaanse toeristen hier ook een grote rol in speelt. “Amerika is natuurlijk nog niet open en dat is onze grootste markt.” Hoewel sommige hotels momenteel nog gesloten zijn, zijn ze er klaar voor om weer toeristen te ontvangen. “Ze hebben alle voorzorgsmaatregelen getroffen.”

Boulevard op Bonaire. Foto: Kim Hendriksen

Toeristenbelasting
Bonaire denkt in totaal zo’n drie miljoen dollar aan toeristenbelastingen mis te lopen vanwege corona. “Geld dat gaat naar de ontwikkeling van het eiland; de infrastructuur, het mooier maken van toeristische plekken, etc. Toerisme is een van de grootste inkomstenbronnen van het eiland, dus al die potjes worden nu niet gevuld. Pas volgend jaar kunnen we daar het resultaat van zien als er weer een budget wordt opgesteld”, vertelt De Windt.

Recovery Plan
Desondanks is Veroesjka blij dat er een Tourism Recovery Plan is. “Corona heeft veel negatieve dingen gebracht, maar het is positief dat er nu dingen worden opgepakt die voor corona geen of weinig aandacht kregen. Zoals destination marketing, waardoor het eiland niet focust op promotie voor meer toeristen, maar de juiste toeristen.”

Verder denkt De Windt dat we door corona nog meer zijn gaan inzien dat de toeristische sector echt een economische pilaar is voor het eiland. “Wij blijven onze krachten bundelen zodat we sterk staan, bijvoorbeeld met nieuwe leden. Voor onze buurlanden, waar de toeristische sectoren het beter doen, was het net zo goed een enorme klap, maar het is meer hoe we omgaan met nieuwe tegenslagen.”

REGIO