BIRD OF THE GREEN PARADISE (SLM-Boeing) succesvol door laatste certificeringsfase

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De Boeing-777-200 (Triple zeven) van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) heeft vrijdag met succes haar laatste demonstratievlucht uitgevoerd. Het toestel is zondagavond rond 22.30 uur in Suriname teruggekeerd. Het betreft hier een laatste test om de luchtwaardigheid van het Toestel en de inzet van de bemanning te garanderen. “Ik ben blij dat we nu eindelijk onze eigen vliegmachine kunnen inzetten op de Mid-Atlantische route zegt SLM-directeur Radjesh Radjkoemar. Volgens hem is de demo perfect afgehandeld. Hij benadrukt dat het geen commerciële vlucht is geweest maar een demonstratievlucht met aan boord de bemanning en technisch personeel van luchtvaartautoriteit CASAS die hierna de administratieve certificering zal afronden. CASAS zal nadat alles nog eens is nagetrokken het toestel bijschrijven op de Air Operated Certificate (AOC) van de SLM, waarna het in de Verenigde Staten en in Europa zal worden aangemeld. Dit proces kan nog enkele weken in beslag nemen.

De Boeing triple zeven intussen genoemd ‘’Bird of the green Paradise’ zal voor de komende periode niet rechtsreeks over de oceaan naar Amsterdam vliegen omdat het nog een Extended Twin-engine Operational performance Standards (ETOP) certificering moet ondergaan. Dit is een internationale standaard die geldt voor  tweemotorige vliegtuigen zoals de SLM Boeing Triple zeven. Dit zal pas plaatsvinden wanneer, volgens Radjkoemar CASAS de beschikking heeft over een ETOPS-inspecteur. Vluchten naar Amsterdam zullen nu gaan langs drie andere vlieghavens, omdat zonder deze ETOPS-certificering tweemotorige toestellen geen afstanden van langer dan 180 minuten mogen afleggen zonder dat daartussen er andere vlieghavens zijn. De SLM-directeur zegt dat bij elke vliegoperatie het vliegschema van te voren wordt bekend gemaakt.

In afwachting op de volledige administratieve certificering is het ook afwachten wanneer voor Suriname het luchtruim weer open gaat. Als gevolg van de verscherpte Covid-19 maatregelen is het luchtruim tot eind van deze maand gesloten. Het is nu nog niet zeker wanneer dat wordt opgeheven. President Chandrikapersad Santokhi heeft voorzichtig aangekondigd dat de regering ernaar werkt de Covid -19 maatregelen te versoepelen, mits de beheersing van de verspreiding van het virus positievere cijfers oplevert en de bevolking meewerkt door de Covid -19 maatregelen na te leven.

UNITEDNEWS