BITCOIN-WALLET VAN EL SALVADOR WORDT GEBRUIKT DOOR MEER DAN HALF MILJOEN MENSEN, ZEGT DE PRESIDENT

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Meer dan een half miljoen mensen in El Salvador gebruiken de Bitcoin-portemonnee van het land na de invoering van de cryptomunt als wettig betaalmiddel op 7 september. Dat zegt president Nayib Bukele.

Uit recente enquêtes bleek dat twee op de drie Salvadoranen niet van plan waren Chivo te downloaden. Er is niet alleen veel wantrouwen, ook de kennis over Bitcoin is laag, zo blijkt uit de bevragingen bij de bevolking. Dat het met de adoptie van de wallet dan toch blijkt mee te vallen, is op z’n minst opmerkelijk te noemen.

De Salvadoraanse regering ontwikkelde de Chivo-wallet samen met de in Mexico gevestigde cryptobeurs Bitso om burgers in staat te stellen cryptomunten uit te geven en te ontvangen.

“We hebben momenteel meer dan een half miljoen gebruikers”, twitterde president Bukele op maandag. El Salvador heeft een bevolking van bijna 6,5 miljoen mensen.

Technische fouten

De president ging ook in op de technische fouten die de eerste paar dagen van El Salvadors adoptie van Bitcoin als wettig betaalmiddel hebben verpest. De technische fouten van Chivo zijn “voor 95 procent gecorrigeerd,” tweette hij, met de verwachting dat de software volledig operationeel zou zijn in de komende dagen.

Voorts is de president ervan overtuigd dat zijn inwoners heel wat geld kunnen besparen dankzij de introductie van de cryptomunten. Dankzij BTC is het voor buitenlandse familieleden goedkoper om geld te sturen naar hun familie in El Salvador. En dat is zeker geen overbodige luxe want geld afkomstig van het buitenland is goed voor 23 procent van het bbp, oftewel 6 miljard dollar. Ongeveer 70 procent van de bevolking ontvangt kapitaal uit het buitenland.

Gemiddeld wordt er 195 dollar per maand overgemaakt aan gezinnen in het Centraal-Amerikaanse land. Dat komt overeen met ongeveer 50 procent van het gemiddelde gezinsinkomen. Volgens officiële cijfers waarover CNBC bericht wordt 60 procent van dat kapitaal overgemaakt via geldtransferbedrijven en 38 procent via banken. De kosten die gepaard gaan met dergelijke transacties variëren van instelling tot instelling. Een canadese vrouw met familie in El Salvador liet aan CNBC weten dat ze een kostenpercentage van 12,5 procent betaalt om 100 dollar naar haar familie te sturen.

Kosteloze overschrijvingen

Mensen die Chive gebruiken om BTC naar hun familieleden in El Salvador te sturen moeten geen extra kosten betalen. Daarnaast wordt het geld nagenoeg onmiddellijk overgemaakt. “Waar je nu ook bent, je kunt Bitcoin sturen naar iedereen met de cryptoportefeuille Chivo in El Salvador, en binnen de paar munten kunnen ze over die munten beschikken. De ontvangers kunnen vervolgens cash geld uit één van de bankautomaten halen zonder extra kosten”, zei Alex Gladstein, chief strategy officer bij de Human Rights Foundation, in een reactie aan CNBC.

Volgens de president van El Salvador zullen betalingsverwerkers door de legalisering van Bitcoin jaarlijks zo’n 400 miljoen dollar aan inkomsten mislopen. Mario Gomez Lozada, oprichter van de cryptobeurs Liquid en voormalig bankier bij Merrill Lynch en Credit Suisse, verwacht dat dat cijfer kan oplopen tot 1 miljard dollar.

“Het zal interessant zijn om over een paar maanden de impact op de geldtransfers te zien en te ontdekken welk percentage daarvan gebruik maakt van het BTC-netwerk”, aldus Lozada. “Ik verwacht dat de meeste mensen Bitcoin in eerste instantie zullen omzetten in Amerikaanse dollars, omdat ze dat gewend zijn, maar we zouden een geleidelijke adoptie van Bitcoin moeten zien als het belangrijkste transactie- en prijsmiddel. Ik zie een toekomst waarin consumptieartikelen, zoals melk en brood, direct in Bitcoin worden geprijsd en mensen misschien zelfs de munt voor langere tijd zullen bijhouden.”

REGIO|FINANCE