BOUSAID VOORSPELT ENORME KOERSSTIJGING NA VERKIEZINGEN IN MEI

Oud bankier en ex voorzitter van de Bankkiersvereniging in Suriname Jimmy Bousaid zegt dat de interventiekracht van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) op dit moment niet sterk genoeg is om invloed te hebben op de koers en die naar beneden te brengen.

Fiscale en monetaire impulsen, en de marktwerking tussen vraag en aanbod naar vreemde valuta is volgens hem niet in balans en worden de overheidstekorten ook nog monetair gefinancierd. Die financiering van het begrotingstekort zou bijkans tachtig procent bedragen.

De spanning op de vreemde valuta markt de komend periode zal onhoudbaar zijn volgens Bousaid. Volgens hem zal de centrale bank tot aan de verkiezingen van 25 mei er alles aan doen om de koers rustig te houden. Echter zal na de verkiezingen volgens Bousaid de koers flink omhoog gaan. “We zitten wat de koers betreft in een gevaarlijke ontwikkeling.

De Klap zal komen na de verkiezingen”, zegt Bousaid. Volgens hem zullen zogenaamde interventie als met de USD 40 miljoen goedkope dollars bij cambio Chotelall niet helpen.

Ook ontkracht hij stellingen dat de vlucht van de koers de schuld van de cambio’s zou zijn. “Dat is nonsens, er is gewoon een fundamentele disbalans in de economie”, zegt Bousaid. Volgens hem gebeurde dit ook al zes maanden voor de verkiezingen van 2015. Zes maanden voor die verkiezingen is de monetaire reserve toen afgenomen met USD 300 miljoen. “Toen was er ruim USD 50 miljoen nodig om de koers stabiel te houden, maar waren de onevenwichtigheden niet zo groot als nu. Denkt u echt dat die goedkope dollars iets zullen uithalen”. Bousaid was dinsdagavond gastspreker op de maandelijkse discussieavond van Kennis Kring in het Lalarookh gebouw, waar hij een terug blikte op het 2019 en een prognose maakte voor 2020.

UNITEDNEWS

Facebook Comments Box