BOUTERSE LIET ZICH VAAK VERKEERD ADVISEREN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Veel wat misging de afgelopen periode is te wijten aan verkeerde adviezen die ex-president Desi Bouterse tot zich nam. Het gewezen staatshoofd omringde zich de afgelopen 10 jaren met een reeks adviseurs die hem niet altijd de juiste adviezen gaven.

Desondanks koos Bouterse ervoor om hen te blijven handhaven en op hun kompas te varen. 

De irritatie is duidelijk te merken bij Eugene van der San als hij de afgelopen 10 jaren moet evalueren. “Dit was de slechtste periode voor mij in m’n ambtelijke loopbaan, vanwege het feit dat men politiek niet kon scheiden van het ambtelijk gebeuren binnen het openbaar bestuur en daar heb ik me veel van aangetrokken, waardoor ik vaak in het openbaar moest reageren op allerlei onzin van mensen”, zegt de gewezen directeur van het Kabinet van de President tegenover Radio ABC.

Volgens van der San zal het Kabinet van de President nu wel goed functioneren qua bestuursbesluiten. De verwachting is dat Santokhi de procedures, zoals die zijn uitgezet zal opvolgen, in tegenstelling tot Bouterse die vaker het advies van zijn directeur ter zijde legde en van anderen tot zich nam. De gewezen directeur van het Kabinet is onder de indruk van Santokhi, vanwege diens bereidheid zich te committeren aan de procedures die door de bestuurlijke leiding op het Kabinet aan hem worden voorgelegd.

“Ik vind hem een geweldige kerel. Hij heeft me vroeg gevraagd om te blijven ondersteunen. Ik heb hem gezegd: Chan, ik ga je in een werkrelatie niet kunnen ondersteunen, maar ik ondersteun je wel, want ik vind je een geweldige kerel. Laat dat duidelijk zijn.”

Dit betekent volgens van der San ook niet dat hij zijn vorige werkgever en persoonlijke vriend, ex-president Bouterse, laat vallen. Hij had wel graag gezien dat Bouterse meer naar hem had geluisterd in plaats naar andere adviseurs. “Als ik de directeur ben en ik wijs je op zaken die het Kabinet betreffen en staatsrechtelijk zit, dan moet je naar mij luisteren en niet naar die andere.”

UNITEDNEWS