BRAZILIAANSE KIESCOMMISSIE WIJST PROTEST BOLSONARO TEGEN VERKIEZINGSUITSLAG AF

De Braziliaanse kiescommissie heeft een klacht van uittredend president Jair Bolsonaro over de uitslag van de presidentsverkiezingen afgewezen. Ook moet de partij van Bolsonaro een boete van 23 miljoen real (ruim 4 miljoen euro) betalen wegens het ondermijnen van het kiessysteem.

Bolsonaro diende zijn klacht dinsdag in. Hij verzocht de commissie de stemmen van sommige elektronische stemmachines ongeldig te verklaren. Storingen in bijna 300.000 oude stemmachines zouden de verkiezingen “bezoedeld” kunnen hebben.

De stemmen die op deze machines zijn uitgebracht, moeten volgens Bolsonaro ongeldig worden verklaard. De kiescommissie gaat daar niet in mee, blijkt uit een woensdag vrijgegeven juridisch document.

De voorzitter van de kiescommissie, Alexandre de Moraes, is ook rechter in het Braziliaanse hooggerechtshof. Daardoor is het onwaarschijnlijk dat Bolsonaro de uitslag nog kan aanvechten bij de hoogste rechtbank van het land.

Bolsonaro verloor eind oktober de presidentsverkiezingen van Luiz Inácio Lula da Silva. Dat gebeurde met een marge van minder dan 2 procentpunten (50,9 procent tegen 49,1 procent). Lula wordt op 1 januari ingezworen als president. Tussen 2003 en 2010 bekleedde hij die functie ook al.

De ‘Tropische Trump’, zoals Bolsonaro vaak wordt genoemd, liet tijdens zijn campagne al doorschemeren dat hij de uitkomst niet zou erkennen als hij zou verliezen. Hij erkende na een paar dagen zijn nederlaag, maar betwistte de uitslag vervolgens toch.

Regio|Brazilië

 

Facebook Comments Box