BREAKING | KOMENDE WEEK MOGELIJK COVID-19 LOCKDOWN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De komende week gaat de Surinaamse economie zeer waarschijnlijk compleet op slot. De COVID-19-besmettingen blijven alsmaar stijgen en van een kentering in de verspreiding is nog niets te merken.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft de samenleving zojuist tijdens een persconferentie opgeroepen zich op de lockdown voor te bereiden. Begin komende week zullen de verschillende ministeries de voorbereidingen voor de lockdown treffen. Burgers kunnen echter nu al hun inkopen doen, zegt de bewindsman. Hij benadrukte dat er nu reeds voldoende redenen zijn voor een algehele lockdown, maar omdat burgers zich hierop moeten voorbereiden is dt weekeinde nog niet daartoe besloten.

Ramadhin merkte op dat er nu sprake is van community spreading; de besmettingen die nu worden geregistreerd zijn namelijk niet meer te herleiden tot clusters.

Mensen die positief zijn getest op het coronavirus kunnen vaak ook niet aangeven waar ze zijn geweest en hoe ze het virus hebben kunnen oplopen. Iedereen zou potentieel besmet kunnen zijn, zegt de minister. Het bevreemdt Ramadhin dat ondanks de ernst van de situatie burgers nogal nochalant optreden en zich gedragen alsof er geen epidemie in het land heerst. “Feitelijk zou u nu bang moeten zijn om op straat te zijn”, aldus de bewindsman. De eerdere maatregelen die waren afgekondigd blijven van kracht en enkele zijn zelfs verscherpt. Zo is het vanaf vandaag verboden om met meer dan één persoon tegelijk boodschappen in de winkel te doen. Alleen voor bejaarden en hulpbehoevenden zal een uitzondering worden gemaakt.

De bedrijven worden aangeraden zich streng aan deze regel te houden. Ook is het vanaf vandaag verboden dat mensen blijven hangen bij winkels. Vooral mannen die bij supermarkten in grote groepen alcohol staan te nuttigen is niet meer toegestaan. De autoriteiten zullen bij constatering van deze overtreding “hard” optreden. Ook tegen winkeliers die toestaan dat alcohol bij hun zaak wordt genuttigd zal streng worden opgetreden. De regering heeft ook alle passagiersvluchten en personenverkeer tussen Suriname en de buurlanden Guyana, Brazilië en Frans-Guyana stilgelegd. Voorlopig zullen alleen repatriatievluchten mogelijk zijn. Vanwege de toenemende aantal besmettingen worden nu ook de faciliteiten van de Kamer van Koophandel in gereedheid gebracht om als isolatiecentrum te dienen. Vanwege de huige situatie gaan de scholen voorlopig niet open.

UNITEDNEWS