BRUNSWIJK KRIJGT KOEKJE VAN EIGEN DEEG

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto compilatie: Ronnie Brunswijk links en rechts Sergio Akiemboto

  “Als we een land gaan ontwikkelen en als we politiek gaan voeren, laten we dit in het belang van die samenleving doen, en geen sensatie en show maken. Want dat brengt ons nergens.”

Dit slingert Sergio Akiemboto naar het hoofd van vicepresident Ronnie Brunswijk die er de gewoonte van heeft gemaakt om met onthullingen te komen over illegale dan wel corruptieve praktijken die tijdens de vorige regering zouden zijn gepleegd. Akiemboto, gewezen minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en nu parlementariër van de NDP, geeft de vicepresident een koekje van eigen deeg wanneer die nu zijn pijlen op hem richt.

Volgens de vicepresident zouden er dubieuze handelingen zijn gepleegd met concessies. Zo zouden in het holst van de nacht aanvragen zijn gedaan en goedgekeurd. Akiemboto verwijt Brunswijk van onwetendheid. Het nieuw beleid op NH was om via de digitale weg aanvragen te doen. Ook de verwerking was niet langer gebonden aan de traditionele kantooruren van de overheid. Volgens Akiemboto zou het Brunswijk goed doen om op dienstreis te gaan, en kennis op te doen over hoe het concessiebeleid in andere landen geïnstitutionaliseerd is. “Als u mij vraag, was het de bedoeling dat je thuis in je woonkamer met een druk op een knop een concessie-aanvraag kon indienen. Ik beveel de vicepresident aan om op reis te gaan om te kijken hoe het elders in de wereld gebeurt. Je hoeft in Canada niet eens naar een kantoor om een concessie in te dienen. Dat is de richting waar ik naartoe wilde gaan met die acties die zijn ondernomen”, zegt Akiemboto over het digitaal platform.

Indien Brunswijk hem beschuldigingen en verwijten naar het hoofd wil slingeren, raadt hij de vicepresident aan om liever eerst naar zichzelf te kijken. Ondanks hij een veelheid aan concessies heeft, zou Brunswijk er volgens Akiemboto toch niet voor schromen om goud te mijnen in gebieden waar hij geen toestemming had om dit te doen.

“Meneer Brunswijk heeft zelfs zeventien concessies gehad in het land. Hij heeft er dertien overgehouden. Hij heeft negen aanvragen ingediend. De negen waren in behandeling en zijn niet goedgekeurd door mij, maar hij heeft doorgewerkt. Dat wil zeggen: u bent illegaal bezig geweest.

Daarnaast heeft u jaren op een concessie van Grassalco in het Lelygebied illegaal goud gemijnd, en geïnd alsof het uw concessie was”, waren de confronterende woorden van Akiemboto aan de grootconcessionaris, nu vicepresident van het land.

UNITEDNEWS