BRUTO BINNENLANDSPRODUCT GEDAALD MET USD 1 MILJARD

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Het geprojecteerde Bruto Binnenlandsproduct (BBP) voor 2019 is SRD 27,7 miljard.

Ten opzichte van 2018 is dit een stijging van ruim SRD 2 miljard en in vergelijking met het crisisjaar 2015 wel 11,3 miljard. In 2017 en 218 is er sprake geweest van een expansie van respectievelijk 1,7 % en 2 %. Hieruit kan gehaald worden dat de economische recessie op de terugweg is. Uitgezet tegenover de geldende wisselkoersen van 2016 en 2019 blijkt toch dat er een enorme inhaalslag gemaakt moet worden vanwege een discrepantie van wel ruim USD 1 miljard.

Tegenover de geldende wisselkoers van 2015 komt het BBP op ongeveer USD 4,6 miljard terwijl in 2019 dit ongeveer USD 3,6 miljard bedraagt. Minister Gilmore Hoefdraad van Financiën onderkent dit gegeven, maar legt toch de nadruk op de stijging van het BBP in SRD. De economie kreeg een behoorlijke schok te verwerken in 2015 en 2016, maar is geweest om uit het dal te klauteren en incrementeel, qua BBP, te groeien. “Omdat in SRD de koers is gegaan van 4 naar 7”, onderschrijft Hoefdraad de interpretatie van de achteruitgang van het BBP in USD.

De financieel-economische indicatoren zijn van groot belang voor de promotie van Suriname en het aantrekken van Foreign Direct Investments (FDI). Investeerders zien graag dat de indicatoren vertaald worden naar een voor hen te relativeren output zoals de USD. Volgens minister Hoefdraad vormt dit inderdaad een uitdaging, maar het groter plaatje van de transitie richting groei wordt ook meegenomen en gepresenteerd. Ook deze indicatoren dienen ten grondslag meegenomen te worden om FDI’s aan te trekken. “Je promoot het door aan te geven dat we uit een zeer diep dal komen en dat de bijdrage aan het BBP vanuit de mijnbouwsector voor een enorme slag hebben gezorgd. Wat je ook aangeeft is dat na die enorme terugval je op het goede pad bent van herstel”, zegt de bewindsman over het breder macro-economische beeld.

“ De drop in USD-terms geeft nog niet het beeld van een doemscenario, omdat je cijfers over de inflatie, je cijfers over terugdringen van een tekort, je cijfers over de stabielere wisselkoers, weliswaar nu op een hoger niveau, maar stabiel, meeneemt. Dat zijn de zaken waar men op een gegeven moment naar gaat kijken”, aldus Hoefdraad.

UNITEDNEWS