BUITENLANDSE ZAKEN: “ENTRY FEE IS GEEN VERVANGING VAN HET VISUM”

Foto: Luziano Truideman, directeur Algemeen Beheer en Consulaire Zaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken

Per ingaande 1 juli 2022 is in werking getreden de unilaterale (eenzijdige) visumafschaffing voor staatsburgers van alle landen en de introductie van de Entry Fee. Om naar Suriname af te reizen voor vakantie en familiebezoek heeft men slechts een Entry Fee voucher (toegangsbewijs) nodig in plaats van een visum.

Dit Entry Fee kan men vanaf 1 oktober 2022 alleen aanschaffen via de VFS Global website.

Bij vele mensen bestaat er nog verwarring, omdat men ervan uit gaat dat de Entry Fee hetzelfde is als een visum, wat niet het geval is. Er moet een Entry Fee betaald worden van 25 USD of 25 euro, ongeacht uit welk land men afkomstig is.

“Het enige dat ze moeten doen, is bij aankomst kunnen aantonen dat ze de Entry Fee hebben betaald. Dat is als het ware een bedrag dat je betaald aan de overheid om een bijdrage te leveren”, zegt Luziano Truideman, directeur Algemeen Beheer en Consulaire Zaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS). Personen die afreizen naar Suriname kunnen vooraf de Entry Fee betalen via de website van VFS Global. Op de website wordt er gevraagd om wat informatie in te vullen waaronder; naam, paspoortgegevens, vertrek- en aankomstdatum en een foto van het paspoort worden geüpload. Het uploaden van de ticket en opgeven van het adres waar men zal verblijven is niet meer nodig.

“Natuurlijk hebben we wat informatie van je nodig, omdat het te achterhalen moet zijn. Ook vanwege het feit dat wij statistieken bijhouden, moet dat voor ons duidelijk zijn”, zegt Truideman.

Truideman benadrukt dat de Entry Fee niet het visum vervangt. Er wordt slecht een fee betaalt wanneer men landt op Surinaams grondgebied. De verleende toestemming is geldig voor 90 dagen.

UNITEDNEWS

Facebook Comments Box