CASSAVEFABRIEK NIET GESCHIKT VOOR PRODUCTIE MENSELIJKE CONSUMPTIE

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Innovative Agro Processing Industries (IAP) is niets anders dan een hoop oud ijzer. Zo omschrijft minister Parmanand Sewdien van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) de cassavefabriek die in 2012 officieel is geopend, maar nooit heeft gefunctioneerd.

Het gebouw voldoet ook niet aan de voedselveiligheidsstandaarden om daar producten voor menselijke consumptie te fabriceren. Met wat investeringen kan de fabriek wel ingericht worden om eventueel veevoer te produceren. “Het gebouw voldoet niet aan de standaarden van voedselveiligheid. Die vloer is niet gestort, maar is van staalbandplaten. Daaronder kun je altijd insecten hebben en noem maar op”, zegt Sewdien.

De cassavefabriek wordt als voorbeeld gesteld van kapitaalvernietiging onder de vorige regering. Meer dan een miljoen Amerikaanse Dollars uit schenkingsmiddelen is verloren gegaan in het opzetten van de cassavefabriek dat groots werd gepromoot onder het eerste kabinet Bouterse. De staat kwam ook met een paar miljoenen in om de fabriek operationeel te maken. Tijdens zijn tweede ambtstermijn gaf president Desi Bouterse toe dat de fabriek een fiasco is.

De nieuwe regering weet zich geen raad met de fabriek. In regeringsverband zal gekeken worden hoe er nog wat kapitaal teruggewonnen kan worden uit de fabriek. De optie om veevoer te produceren is slechts één van de opties. “Het materieel dat we daar hebben aangetroffen, daarmee kan je misschien veevoer maken, maar is niet geschikt voor menselijke consumptie. Het voldoet niet aan die standaarden. Die machinerieën sowieso niet”, zegt de LVV-minister.

Er moet ook nog onderzocht worden wat de juridische status van het pand is. IAP NV werd tijdens de vorige regering ondergebracht bij het Ministerie van Financiën, wat een vreemde constructie was. Toch blijkt uit bepaalde informatie dat er andere instanties daar beheersdaden hebben. Een commissie is ingesteld om dit allemaal boven water te krijgen.

UNITEDNEWS