CENTRALE BANK WIL OPSPORINGSBEVOEGDHEID

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) zet de Financial Intelligence Unit (FIT) op die uitgerust zal worden met opsporingsbevoegdheden.

Deze gespecialiseerde afdeling zal oneigenlijke handelingen in het financieel circuit bloot moeten leggen en, indien nodig, juridische stappen ondernemen. Oneigenlijke handelingen van geldwisselkantoren is een heet hangijzer. Recent is er tegen één cambiohouder opgetreden, maar er zijn harde aanwijzingen dat er nog meer duistere praktijken plaatsvinden binnen de sector. Het optreden vanuit de CBvS wordt echter belemmerd door tekortkomingen in de Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012. 

Wisselkoersen worden opgeschroefd en zorgen voor een ongewenste discrepantie tussen de officiële en de paralelmarkt. De wetsaanpassing moet de bevoegdheden van de CBvS als monetaire autoriteit uitbreiden. “Het gaat ook om de bewijsvergaring en in dat opzicht schieten wij dus in feite te kort”, zegt Faranaaz Hausil, Algemeen Secretaris bij de CBvS. “Het in kaart brengen van alle illegale activiteiten: Ja, dat kan. Die informatie heeft de Centrale Bank ook. Het gaat nou om het optreden. En daar hebben we niet alle bevoegdheid.”

In de Wet Toezicht Geldtransactiekantoren heeft de wetgever ruimte voor de CBvS gecreëerd om op basis van een redelijk vermoeden te kunnen optreden, maar volgens Hausil is dit eenvoudiger gezegd dan gedaan. De wetsaanpassing is nodig voor de moederbank om zich juridisch goed te kunnen indekken. “Redelijk vermoeden is ook verbonden aan bewijs. We kunnen niet voldoende optreden, omdat de Centrale Bank-medewerker geen opsporingsbevoegdheid heeft. Om elke illegaal aan te pakken en om hem in het straftraject te brengen, dien ik bewijs te hebben. Ik moet ook de bevoegdheid hebben om het bewijs te vergaren, en daar gaat het nou precies mis.

We hopen dat met de aanpassing van Wet Geldtransactiekantoren wij als Centrale Bank, daadwerkelijk dat traject kunnen ingaan”, aldus de CBvS-topper.

UNITEDNEWS