CHINA STOPT IMPORT OLIE UIT VERENIGDE STATEN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Volgens de directeur van China Merchants Energy Shipping, Xie Chunlin, waren er tot voor kort nog goede handelsbetrekkingen tussen beide landen en importeerde China vanaf 2016 steeds meer olie uit de Verenigde Staten. Door de dreiging van nieuwe importheffingen op meer dan $200 miljard aan producten staat de relatie tussen beide landen onder druk en hebben Chinese oliehandelaren besloten om uit te wijken naar andere leveranciers.

Handelsoorlog

Onderstaande grafiek op basis van cijfers van de US Energy Information Administration laat zien dat China de laatste jaren een belangrijke afzetmarkt is geworden voor Amerikaanse olie. Reuters bevestigde dat de export van olie vanuit de Verenigde Staten naar China in september al is stilgevallen, waarbij het persbureau zich baseert op data over het transport van grondstoffen en goederen over zee.

Volgens Xie Chunlin wordt niet alleen de Amerikaanse oliesector geraakt door de handelsoorlog tussen beide landen. Ook voor sojabonen zouden Chinese handelaren al zijn uitgeweken naar andere leveranciers. Het land importeert de meeste sojabonen inmiddels uit Zuid-Amerika.

BRON|GEO-POLITIEK