CHINALCO WIL MEDIO 2026 BAUXIETMIJN WEST-SURINAME IN PRODUCTIE BRENGEN
De Chinese multinational Chinalco streeft ernaar de bauxietmijn in het bauxietrijke Bakhuysgebied medio 2026 in gebruik te nemen.
Wanneer de mijn in productie gaat, zal Suriname een belang van 13 procent in het project verwerven, zonder dat hier extra voorwaarden aan zijn gekoppeld. Met de start van de bauxietactiviteiten in West-Suriname zal het land zich naar verwachting positioneren als de grootste bauxietproducent in het Caribisch gebied. De geprojecteerde jaarlijkse productie van 6 miljoen ton zou Suriname voorbij Jamaica tillen, dat momenteel de regionale lijst aanvoert met een productie van 5,8 miljoen ton per jaar. Op wereldschaal zou Suriname daarmee op de achtste plaats komen, net onder Rusland, dat jaarlijks 6,2 miljoen ton produceert.
De totale investering van het project wordt geraamd op 426 miljoen Amerikaanse dollar. Dit bedrag omvat de bouw van de raffinaderij, de aanleg van een haven en mogelijk de gedeeltelijke uitbaggering van de Corantijnrivier om transport te vergemakkelijken
Chinalco wil een volledig productiecentrum opzetten in het Bakhuys-gebied, waarbij het inheemse dorp Apoera een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling. Het bedrijf start in mei 2025 met een uitgebreide studie naar de bouw van een bauxietraffinaderij en de verbetering van bestaande infrastructuur. Ook de aanleg van een nieuwe haven staat op de planning, die essentieel zal zijn voor de export van bauxiet.
Voordat de werkzaamheden van start kunnen gaan, moet het contract tussen Chinalco en de Surinaamse overheid worden goedgekeurd door De Nationale Assemblee (DNA). Hoewel er brede steun voor het project wordt verwacht, is het mogelijk dat DNA wijzigingen of aanvullende voorwaarden zal voorstellen. Pas wanneer Chinalco akkoord gaat met deze aanpassingen, kan de definitieve overeenkomst worden ondertekend.
UNITEDNEWS
GERELATEERD AAN: SURINAME PARTICIPEERT MET 13 PROCENT AANDELEN IN BAUXIETDEAL MET CHINALCO