CHINEES LEGER VERZAMELT TROEPEN NABIJ HONGKONG: VREES VOOR INTERVENTIE NEEMT TOE

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Duizenden Chinese militairen zijn donderdag samengekomen in een stadion in Shenzhen, de Chinese metropool vlakbij de grens met Hongkong. Buiten het stadion stonden vele tientallen legertrucks en geblindeerde voertuigen voor troepentransport. Het doet de vrees voor een militaire interventie in het al wekenlang onrustige Hongkong toenemen.

Het protest in Hongkong begon op 9 juni tegen een intussen opgeschorte wet waardoor criminelen uitgeleverd zouden kunnen worden aan China. De betogers willen dat de wet definitief wordt begraven. Ook willen ze dat regeringsleider Carrie Lam verdwijnt, en dat haar opvolger verkozen wordt en niet door Peking aangeduid zoals dat gebruikelijk is.

Het is niet duidelijk of de troepenverzameling een drukkingsmiddel is, of dat er concrete plannen zijn om tussenbeide te komen indien de protesten in Hongkong aanhouden.

Het Chinese leger wordt in principe niet geacht zich te mengen in de zaken in Hongkong, dat een speciale administratieve regio van China is, maar het kan dat wel doen indien de Hongkongse autoriteiten dat vragen.

Tekenen van terrorisme

China zal indien nodig zijn macht gebruiken om de protesten in Hongkong neer te slaan, als de situatie verder verslechtert. Volgens de Chinese ambassadeur in Londen zijn er “tekenen van terrorisme herkend” onder sommige demonstranten, zo zei Liu Xiaoming vandaag tegen verslaggevers.

“Als de situatie ernstiger wordt, dan zal de centrale overheid niet op haar handen blijven zitten en toekijken”, aldus Lui. “We hebben voldoende mogelijkheden en macht binnen wettelijke grenzen om de onrust neer te slaan.”

Hij bekritiseerde de demonstranten en noemde hun optreden ernstig en gewelddadig, “waarin al kenmerken van terrorisme waar te nemen zijn”.

Liu: “De regering van China zal nooit toestaan dat enkele gewelddadige wetsovertreders Hongkong meesleuren langs een gevaarlijke weg, langs het ravijn.”

 REUTERS

Vrees voor recessie

De aanhoudende protesten in Hongkong hebben ook weerslag op de economische groei in de financiële hub. De speciale Chinese regio heeft fors gesneden in de groeiverwachtingen van de economie voor dit jaar.

De economie komt volgens de jongste prognose vrijwel tot stilstand, met een groei van tussen de 0 en 1 procent. Eerder rekende het bestuur van Hongkong op een groei van tussen de 2 en 3 procent. Het snijden in de groeiverwachting komt niet helemaal als een verrassing. In het tweede kwartaal kromp de Hongkongse economie ten opzichte van het eerste kwartaal. Gevreesd wordt voor een recessie. Die is een feit als ook in het derde kwartaal economische krimp wordt genoteerd.

Het bestuur van de vroegere Britse kolonie heeft om de economie te stutten een steunprogramma aangekondigd met een waarde van 19,1 miljard Hong Kong dollar, ongeveer 2,2 miljard euro. Er komen onder meer subsidies voor armen en bedrijven.

De demonstraties voor meer democratie en tegen de toenemende invloed van China in Hongkong duren al maanden. De Amerikaanse president Donald Trump heeft gezegd dat China eerst een humane oplossing moet vinden voor Hongkong voordat er een handelsdeal kan komen.

BRON|BUITENLAND