CLUB VAN PARIJS STAAT ACHTER SURINAME INZAKE US$ 690 MILJOEN IMF LENING

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Na hun bijeenkomst op 2 september, speciaal gewijd aan Suriname, hebbende 22 landen die permanent lid zijn van de Club van Parijs, vandaag een persbericht uitgebracht” dat financieringsgaranties biedt ter ondersteuning van de IMF-goedkeuring van een US$690 miljoen lening voor Suriname”.

De delegatie van Suriname bestaande uit ministers Achaibersing en Ramdin, presenteerde tijdens de bijeenkomst de economische en financiële situatie van Suriname en het hervormingsprogramma dat zal worden ondersteund door een IMF-programma. De leden van de Paris Club erkenden de belangrijke inspanningen die de gehele Surinaamse gemeenschap levert om een betere toekomst voor

De ondersteuning van de Club van Parijs is belangrijk bij het herstructureren van de schulden van Suriname. China en India die ook belangrijke bilaterale crediteuren zijn, zijn geen lid van de Club van Parijs. Met deze wordt apart gesproken voor het verkrijgen van vergelijkbare financieringsgaranties.

Het gehele persbericht van de Paris Club is beschikbaar op de volgende link:

https://clubdeparis.org/en/communications/press-release/suriname-financing-assurances-to-support-the-approval-of-an-imf-program

De Club van Parijs is een internationaal gremium dat bemiddelt tussen kredietverstrekkende landen en landen die deze verstrekte kredieten niet of nauwelijks kunnen terugbetalen.

De club werd in 1956 opgericht door negentien landen waarbij Argentinië schulden had. Sindsdien hebben zij ruim 400 akkoorden afgesloten in verschillende landen voor een totaalbedrag van meer dan 550 miljard dollar.

De permanente leden zijn:

 Australië  Finland  Nederland  Verenigd Koninkrijk
 België  Frankrijk  Noorwegen  Verenigde Staten
 Canada  Ierland  Oostenrijk  Zweden
 Denemarken  Italië  Rusland  Zwitserland
 Duitsland  Japan  Spanje  Israël
 Zuid-Korea  Brazilië

In 2004 ontstond er controverse doordat een deel van de schuld van Irak was kwijtgescholden, terwijl de Aziatische landen die slachtoffer waren van de tsunami slechts een herschikking kregen. In 2006 werd Nigeria het eerste Afrikaanse land dat zijn schulden afloste aan de club.

De recente toetreding van Zuid-Korea en Brazilië zijn een stap in het uitbreiden van de Club van Parijs met opkomende crediteuren. Het streven hierbij is dat de Club van Parijs de belangrijkste speler blijft bij de herstructurering van bilaterale schulden. Dit streven is ook expliciet uitgesproken door de G20.[1]

UNITEDNEWS