COVID-19 IS (NOG) NIET AIRBORN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

fOTO: Cleopatra Jessurun, directeur van het Ministerie van Volksgezondheid.

Er is tijdens een experimentele studie aangetoond dat het coronavirus, COIVID-19, zich via de lucht kan verspreiden.

Dit zou betekenen dat vrijwel alle geldende veiligheidsvoorschriften nutteloos zijn. Wereldwijd heeft dit bericht, gelanceerd door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), voor paniekreacties gezorgd. Het betreft een experiment waarbij omstandigheden zijn nagebootst om de overdraagbaarheid van het virus via de lucht te toetsen.

“Het virus is niet airborne”, benadrukt Cleopatra Jessurun, directeur van het Ministerie van Volksgezondheid.

Zij zegt contact te hebben gelegd met de WHO en andere internationale gezondheidsinstituten om meer over het onderzoek te weten. Dit ten behoeve van gezondheidswerkers om extra veiligheid in acht te nemen tijdens de behandeling van patiënten waarbij eventueel de geschikte condities kunnen ontstaan voor het virus om in de lucht terecht te komen. “Dus voor de medici, zorgverleners en verpleegkundigen is deze nieuwe update zeer belangrijk.

Er werden al draconische maatregelen getroffen, dus zeer serieuze maatregelen voor de bescherming van de verpleegkundigen en de artsen met betrekking tot dit virus”, zegt Jessurun.

Uit zichzelf is het virus voor nu niet instaat om te overleven door in de lucht te hangen totdat het in contact komt met een gastheer waarin het zich kan vermenigvuldigen. Onderzoek heeft dit nog niet aangetoond en is er ook geen aanwijzing dat het virus is gemuteerd om deze manier besmettingen te veroorzaken. De overdracht van mens op mens vindt nog altijd plaatst via droplets. Dat zijn druppels die vrijkomen tijdens het niezen en hoesten.

UNITEDNEWS