COVID BESMETTINGEN AFGELOPEN 24 UUR BEREIKT RECORD AANTAL VAN 97

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De afgelopen 24 uur, te rekenen vanaf 20.00 uur dinsdag tot 20.00 uur woensdag is het hoogste aantal van 97 besmettingen in Suriname geregistreerd.

In enkele dagen zijn de honderdtallen op de COVID website snel naar boven bijgesteld. Een etmaal tevoren was er enige opluchting omdat er maar 27 gevallen waren bijgekomen. De stijging met 97 nieuwe cases brengt het aantal actieve gevallen nu op 578. In Suriname zijn sinds de uitbraak van het virus in totaal nu 1607 personen positief gevonden. Van dit aantal zijn 1003 personen genezen en zijn 24 overleden.

Volgens epidemioloog Radjesh Ori bevindt Suriname zich in een kritieke fase. “Wij willen allemaal dat het aantal cases afneemt, maar het ligt aan onszelf. Als wij ons houden aan de COVID-19 maatregelen moet het wel lukken”, zei hij op de laatste Covid-19 persconferentie afgelopen maandag. Het is voor het Covid team zorgelijk dat het gemiddelde aantal besmettingen voor een land als Suriname rond de 70 personen moet worden vastgesteld. “We krijgen meldingen van overal. Het is niet meer duidelijk of de toename in Noord of Zuid is. Je ziet lekkages naar ressorten die nabij zijn. Ook zien we een verschuiving naar het district Wanica. Wij zijn in een kritieke fase. Als we zo doorgaan, zullen we zoveel cases hebben dat we misschien de situaties hebben als in Frans-Guyana”, zegt Ori.

Van de 97 nieuwe gevallen, komt het merendeel uit Paramaribo en wel 39 personen. Uit het district Wanica kwamen 22 nieuwe gevallen en moet nog vastgesteld worden waar de overige 34 vandaan komen. De Covid status van Suriname is ROOD, dat wil zeggen dat de verspreiding van het virus binnen en onder gemeenschappen plaatsvindt en de bron niet is te achterhalen.

In een situatie rapport van het Covid team blijkt dat, Interieurverzorgers (schoonmaaksters), baliepersoneel;, taxichauffeurs. Portiers en veiligheidsbeambten behoren tot de hoge risico beroepen om besmet te raken. Er wordt naast het aandringen om de veiligheidsmaatregelen zoals het vaker reinigen van de handen en het dragen van een mond en neusmasker, er op gewezen dat er personen in de gemeenschap zijn die het virus met zich meedragen maar geen symptomen vertonen. Het erge hierbij is dat dragers van het virus zonder ziekteverschijnselen wel degelijk andere personen besmetten.

UNITEDNEWS