CURAÇAO WIJST CHINESE KANDIDAAT VOOR OVERNAME VAN ISLA RAFFINARDERIJ DE DEUR

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Willemstad – Curaçao heeft de China Huayang Economics and Trade Group afgewezen als kandidaat om de exploitatie van de Isla-raffinaderij over te nemen, meldt de Extra.

Het Chinese bedrijf heeft zich aangediend als geïnteresseerde partij. De gesprekken zijn afgebroken nadat duidelijk werd dat Huayang een projectleider wil aanstellen aan wie Curaçao slechte herinneringen bewaart. Het gaat om Bingyan Chen die eerder topman was van Guandong Zhenrong waarmee enkele jaren geleden is onderhandeld over de raffinaderij. Dat eveneens Chinese bedrijf kon de mooie verhalen die het de Curaçaose autoriteiten voorhield geen moment waarmaken. Inlichtingen- en veiligheidsdiensten waarschuwen er al langer voor dat China probeert via bedrijfsovernames zijn invloed in de Caribische regio te vergroten.

Curaçao heeft nog maar kort tijd om een nieuwe exploitant voor de zieltogende Isla te vinden. Aan het eind van het jaar loopt het leasecontract met het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA af. Naar verluidt zijn er nog drie of vier andere gegadigden.

BRON|REGIO