DOOR COVID IS DE VRAAG NAAR OLIE EN GAS WERELDWIJD VOOR EEN DERDE AFGENOMEN BIJ EXXON MOBIL CORP

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Exxon Mobil Corp’s wereldwijde olie- en gasreserves kelderden vorig jaar met een derde toen de COVID-19-pandemie de wereldwijde olieprijzen en -vraag onder druk zette, zei het bedrijf gisteren.

De grootste Amerikaanse olieproducent wankelt met een scherpe daling naar de naar olie en een reeks slechte weddenschappen op projecten toen de prijzen veel hoger waren. Het heeft de projectuitgaven vorig jaar met een derde verlaagd, banen geschrapt en de schulden verhoogd om het dividend te dekken.

De reserves van Exxon zijn het laagst sinds de fusie tussen Exxon en Mobil in 1999 en waren “het resultaat van zeer lage prijzen in 2020 en de effecten van verlagingen van de kapitaaluitgaven”, aldus het bedrijf in een aanvraag.

De totale reserves voor alle producten daalden tot 15,2 miljard vaten olie en gas aan het einde van 2020 van 22,4 miljard het jaar ervoor, voornamelijk aangedreven door oliezanden in Canada en Amerikaanse schaliegaseigenschappen, aldus de aanvraag.

Exxon verlaagde vorig jaar de waarde van zijn schaliegas-eigendommen met meer dan $ 20 miljard, waarvan de meeste in 2010 werden overgenomen door een fusie met XTO Energy, waardoor zijn reserves met ongeveer 2 miljard vaten waren opgedreven.

De daling van de waarde van olie- en gasbezit was erger dan tijdens de neergang van 2014 tot en met 2016, toen Exxon een vermindering van 4,8 miljard in zijn reserves had.

De reserves die Exxon heeft verwijderd, kunnen in de toekomst weer worden toegevoegd op basis van een herstel van de olieprijzen, kostenverlaging of operationele efficiëntie, zei een vertegenwoordiger van het bedrijf.

Het aantal Exxon-werknemers aan het einde van het jaar bedroeg 72.000, tegenover 74.900 eind 2019.

Exxon heeft gezegd dat het tegen eind 2021 14.000 werknemers en aannemers, of 15% van het wereldwijde personeelsbestand, zou kunnen verminderen.

Eerder deze maand rapporteerde het een netto jaarlijks verlies van $ 22,4 miljard voor 2020, vergeleken met een jaarwinst van $ 14,34 miljard in 2019. Exxon had eerder winst gemaakt sinds het fuseerde met Mobil en door de oliestop in de jaren tachtig.

WERELDNIEUWS