DEAL VOOR EXPORT GRANIET NAAR CHINA BEKLONKEN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Staatsmijnbouwbedrijf NV Grassalco en de Chinese onderneming GloSur Mining zijn na ruim twee jaren aftasten eindelijk overgegaan tot een formele partnerschap om graniet uit Suriname naar China te exporteren.

Het wordt een joint venture waarin Grassalco voor 30% zal participeren. De samenwerkingsovereenkomst is donderdag officieel beklonken tussen Grassalco-directeur Linus Diko en GlowSur-vertegenwoordiger Wu Qiong. Het exportproduct zal worden gehaald uit Patamacca waar Grassalco een concessie in een gebied met een behoorlijke granietafzetting. “Wij gaan eraan werken om de Chinese markt open te stellen en Patamacca tot ontwikkeling te brengen”, zegt Wu. Hij is lovend over de samenwerking met Grassalco. “Wij geloven dat het een samenwerking is tussen twee sterke partijen.”

Een participatie van 70 % voor GloSur betekent dat het bedrijf zal moeten inkomen met 70 % van de kosten, maar daarmee ook recht heeft op 70% van de winsten.

Voor Suriname komt, naast de 30% participatie, ook nog bij kijken dat GloSur de gigantische Chinese markt openstelt voor Surinaamse mijnbouwproducten.

In de toekomst kan dit nog meer voordelen met zich meebrengen. “In deze wereld kan je China niet wegdenken. Het is een enorme markt en wij willen een stukje daarvan hebben”, zegt Diko uit. “Het is historisch in die zin dat het waarschijnlijk de eerste keer is dat er zo een joint venture tussen een Surinaams bedrijf en een Chinees bedrijf wordt aangegaan. Dat is natuurlijk heel belangrijk, want China is een enorme markt.”

Het is nog niet officieel bepaald hoe groot de eerste exportlading graniet naar China zal zijn. Dit hangt af van de vraag die momenteel in kaart wordt gebracht.

UNITEDNEWS