DENGUE-UITBRAAK WERELDWIJD NAAR OP ÉÉN NA HOOGSTE ALARMFASE | SURINAME TREFT MAATREGELEN
De wereldwijde verspreiding van dengue ontwikkelt zich tot een groeiend volksgezondheidsprobleem. In meer dan honderd landen worden momenteel ernstige uitbraken geregistreerd.
Hoewel er nog geen sprake is van een pandemie, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dengue inmiddels geclassificeerd als een ‘grade 3 global emergency’. Dit is de op één na hoogste alarmfase bij gezondheidscrises.
In Suriname wordt de situatie met verhoogde alertheid gevolgd. Hoewel het aantal geregistreerde besmettingen in 2025 vooralsnog lager is dan in voorgaande jaren, heeft het ministerie van Volksgezondheid preventieve maatregelen geïntensiveerd. Zo is er reeds extra budget vrijgemaakt voor de vernieuwing van spuitpompen en de vervanging van vaccins.
In de regio van de Amerika’s zijn tot en met maart 2025 al meer dan 1,2 miljoen besmettingsgevallen gemeld, met 348 bevestigde sterfgevallen. Voor geheel 2024 rapporteerden de WHO en de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) ruim 13 miljoen gevallen van dengue, het hoogste aantal ooit geregistreerd op het westelijk halfrond.
De toename in besmettingen is bijzonder zorgwekkend, mede doordat diverse landen recordaantallen melden die niet eerder in hun geschiedenis zijn voorgekomen.
Ondanks deze statistieken blijft de internationale aandacht beperkt. In onder meer de Verenigde Staten is het gezondheidsrisico van dengue nog onderbelicht, wat volgens deskundigen mede wordt ingegeven door zorgen over mogelijke economische gevolgen, vergelijkbaar met de impact van de coronapandemie.
Suriname, dat vanwege zijn tropisch klimaat bijzonder kwetsbaar is voor dengue-uitbraken, hanteert volgens minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid een strategie die inzet op vroege detectie en snelle bestrijding. Zodra meerdere besmettingen in een bepaald gebied worden vastgesteld, wordt het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) geactiveerd. Ter plaatse wordt dan beoordeeld of gerichte bestrijdingsmaatregelen, zoals bespuitingen, noodzakelijk zijn.
Naast curatieve acties wordt ook sterk ingezet op preventie. De minister stelt dat er op kort termijn wederom gestart wordt met een uitgebreid spuitprogramma in woonwijken, met prioriteit voor gebieden die gevoelig zijn voor uitbraken.
UNITEDNEWS