DNA KRIJGT NOG MEER VROUWELIJKE VERSTERKING

De Nationale Assemblee (DNA) heeft de 16devrouwelijke parlementariër verwelkomt. Yvonne Maabo wordt toegevoegd aan de NDP-fractie. Zij is dinsdag toegelaten tot het parlement en komt op de plaats van Frederik Finisie die terugtrad om de nieuwe districtscommissaris van Brokopondo te kunnen worden.

Niet alleen voor het parlement, maar ook voor de NDP-fractie is de toelating van Maabo een mijlpaal. Nog nooit eerder werd een politieke partij met 11 vrouwen vertegenwoordigd in het hoogste college van staat.Reden genoeg voor NDP-fractieleider Andre Misiekaba om daarbij stil te blijven staan. “Inderdaad schrijven we geschiedenis, want dit is de 11devrouw; 11 van de 26 en dat is 42%. Dat hebben we nooit gehad in Suriname”, zegt Misiekaba. “Ik denk dat de NDP toch wel een trend zet die navolging verdient.”

Maabo komt uit het onderwijs en heeft in Brokopondo ook veel sociaal-cultureel werk verricht de afgelopen 22 jaren. Bij de verkiezingen van 2010 viel zij buiten de boot en gingen de 2 zetels van de NDP in het district naar Finisie en Wendel Asadang. Met het vertrek van Finisie uit DNA komt zij alsnog binnen.

DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons is blij met de vrouwelijke versterking in het parlement. Echter zal Maabo zich ook moeten bewijzen en niet aan de kantlijn staan. Geerlings-Simons wijst Maabo erop dat de NDP-fractie pittige vrouwen in haar gelederen heeft en van Maabo wordt verwacht dat zij zich bij hen voegt en actief meedoet met de beraadslagingen. “We hebben een aantal zeer flinke leden in het parlement, in de eigen fractie en in de andere fracties. U moet zich aansluiten en uw stem als vrouw, vrouw van het binnenland en van Brokopondo, ook hier in het parlement laten horen. Ik verwacht van u, niet alleen als lid, maar zeker ook als vrouwelijk lid dat u uw beste beentje voortzet zoals we dat ook bij een behoorlijk aantal andere vrouwelijke leden hier hebben gezien”, was de boodschap van de DNA-voorzitter aan Maabo.

UNITEDNEWS

Facebook Comments Box