DODE ZEESCHILDPADDEN OP BRAAMSPUNT; EISEN DE ZANDAFGRAVINGEN NU AL HUN TOL?

FOTO: Fabian Vas Experience

Op maandag 20 februari 2017 is er melding gemaakt van een aantal dode zeeschildpadden op Braamspunt. Erlan Sleur van de stichting ProBioS (Protect our Biodiversity in Suriname) sluit niet uit dat de zandafgravingen oorzaak zijn van de dood van de schildpadden.

“Hoewel het bewijs nog geleverd moet worden, sluit ik niet uit dat de zeeschildpadden indirect door de activiteiten van de zandafgravingen zijn gestoord waardoor zij het niet hebben overleefd,” zegt Sleur. “De zeeschildpadden moeten hun eieren kwijt en als zij gestoord worden of op de een of andere manier het legstrand niet kunnen bereiken dan raken zij in een stresstoestand. Het gevolg daarvan kan zijn dat het dier in een soort van trance raakt en daardoor verdrinkt of zware krampen krijgt en daaraan overlijdt.”

Volgens Erlan Sleur liggen er zeker 4 dode zeeschildpadden op Braamspunt en misschien wel meer. Intussen is hij vertrokken naar Braamspunt om zelf poolshoogte te nemen.

Minister Dodson verklaarde in reactie op de protestactie van zaterdag 18 februari dat het opnieuw toelaten van concessionarissen tot stand is gekomen in interactie met het Wereldnatuurfonds (WWF).

Maar volgens een berichtgeving in de Ware tijd van maandag 20 februari 2017 wordt dit tegengesproken door het WWF. Laurens Gomes, vertegenwoordiger van WWF in Suriname, geeft expliciet in het artikel aan dat de organisatie het dringende verzoek bij het ministerie van NH heeft gedaan om het besluit tot het wederom toestaan van de zandafgravingen in heroverweging te nemen.

UNITEDTRAVEL| MARTIN PANDAY

Facebook Comments Box