DRIE VOORSTELLEN DIEPZEEHAVEN SURINAME IN STUDIE

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Met de voorbereidingen om een olie-industrie op zee op te starten is er behoefte aan een diepzeehaven om de enorme tankers en bevoorradingsschepen op te vangen.

Suriname en Guyana denken aan een gemeenschappelijke diepzeehaven. Volgens deskundigen zal deze voor de kust van Suriname moeten komen, omdat de kust Guyana daarvoor niet berekend is. Er liggen nu al drie voorstellen op tafel bij de regering van Suriname. Het komend jaar zal er een besluit worden genomen welk voorstel het meest ideale is. “We zijn in een fase van presentaties en oriëntatie, maar we hebben haast. Dit gaan we bespoedigen komend jaar”, zegt president Chan Santokhi.

Hij wil nog niets kwijt over de locatie van de diepzeehaven, maar licht wel een tipje van de sluier. “Ik ga geen specifieke locaties noemen, maar ze hebben allemaal te maken met ten Noorden van onze Surinamerivier. Drie verschillende locaties. We kijken nog naar meer presentaties.”

Eén van de presentaties heeft te maken met een diepzeehaven voor de kust van Commewijne waar ook een nieuwe airport zal moeten komen om het aantrekken van investeerders te bevorderen. Tegelijkertijd wordt daarmee om het toerisme en ondernemerschap bevorderd. Dit zou wel betekenen dat er nog een brug over de Surinamerivier aangelegd zou moeten worden. “Inderdaad als je dat doet, dan doe je het niet alleen als offshore, maar bekijk het direct tegen de achtergrond van jouw internationale luchthaven daar en andere business wat je daar kan opzetten. We kijken ernaar”, zegt de president. “Als je het project daar kiest, richting Commewijne, moet je één ding eerst doen: een tweede brug bouwen, anders heb je bewust een ander probleem gecreëerd. Dus je moet het in samenhang zien met nog meerdere dingen.”

UNITEDNEWS