ECONOMISCHE SAMENWERKING MET CUBA KAN BETER

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De relatie tussen Suriname en Cuba is de afgelopen jaren steeds beter geworden, maar nog behoorlijk onderbenut.

Dit zegt Javier Diaz, de scheidende ambassadeur van Cuba in Paramaribo. Wat Suriname zelf betreft ziet Diaz ontzettend veel potentie in de toerismesector, en geeft als advies mee om hieraan wat harder te trekken. Hij diende vier jaren in Suriname en heeft, naar eigen zeggen, goede notitie genomen van hoe processen in het land lopen. Een hechtere samenwerking met Cuba zal naar zijn inziens sowieso voor een economische verbetering van beide landen zorgen. “Maar ik denk dat wij in staat zijn geweest om zaken op het juiste spoor te krijgen”, stelt Diaz.

In de bilaterale samenwerking tussen Suriname en Cuba was cultuuruitwisseling steeds weer de rode draad. Economische banden zijn er wel, maar nog niet gediversifieerd en omvangrijk. “Cubanen en Surinamers zouden elkaar beter moeten leren kennen. Er moet meer uitwisseling plaatsvinden. Maar ik denk dat wij een zaadje hebben gepland.”

Terug in Cuba zal Diaz proberen om de economische banden, zoals hij die graag ziet, te stimuleren, zeker met betrekking tot toerismeontwikkeling. “Suriname zal nu twee ambassadeurs hebben in Cuba; mijn persoon en ambassadeur Armaketo”, aldus Diaz die terugblikt op een enerverende periode in Suriname.

UNITEDNEWS