EIGEN SURINAAMSE GOUDMAATSCHAPPIJ WORDT GESCHENK AAN KOMENDE GENERATIE

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Het opzetten van een eigen Surinaamse goudmaatschappij wordt één van de grootste projecten van de regering. De ontwikkeling van dit megaproject zal ruim 10 jaren in beslag nemen.

“We doen het niet voor onszelf. We doen het voor die volgend generatie”, zegt president Chan Santokhi.

De op te zetten goudmaatschappij wordt een 100% Surinaams bedrijf en staat hoog op agenda van de regering. Volgens het staatshoofd beschikt het land over enorme goudhoeveelheden, en is het tijd dat het Surinaams volk volop daarvan de vruchten mag plukken. Het volk moet meeprofiteren. Het volk moet meegroeien met die rijkdommen die we hebben”, zegt de president.

Er is expertise nodig om dit te doen, maar die deskundigheid ligt er niet voor het oprapen. Vandaar dat er gesprekken zijn aangegaan met een buitenlandse expert de begeleidende adviezen geeft voor het op te zetten staatsbedrijf.

“En niet zoals we het tot nog toe gedaan hebben; overeenkomsten sluiten met multinationals en we verdienen er weinig aan en het volk ziet die rijkdom niet terug. Nee, we hebben een ander perceptie wat dat betreft”, benadrukt het staatshoofd.

Om onze natuurlijke hulpbronnen door Surinamers te laten exploiteren, zal er geïnvesteerd moeten worden in de nodige studierichtingen. Het ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur zal nog dit jaar haar onderwijscurriculum vanaf de basis tot universitair niveau moeten aanpassen, om kinderen in de richting van de goud-, olie- en gasindustrie te laten afstuderen.

UNITEDNEWS