ZEKER 100.000 MENSEN OP DE VLUCHT EN IS’ERS ONTSNAPT

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

FOTOBRON

Turkije stopt de aanval in Noord-Syrië niet. Dat zei president Recep Tayyip Erdogan vrijdag op een persconferentie. “Ons gevecht is niet tegen de Koerden, maar tegen de PKK.”

“Het maakt niet uit wat andere landen zeggen, wij zullen niet stoppen,” reageert Erdogan op ‘dreigementen’ van andere landen.

Veel landen uitten kritiek op de Turkse inval in Noord-Syrië, zo ook Nederland dat de wapenleveranties aan het land heeft beperkt. De Verenigde Staten hebben bij monde van de onderminister van Defensie Mark Esper en minister van Financiën Steven Mnuchin laten weten Turkije niet te steunen. Esper zei vrijdag dat de VS Turkije hebben afgeraden Syrië binnen te vallen en roepen het land op snel te vertrekken.

Mnuchin heeft de weg voor sancties tegen Turkije geplaveid. Er zijn nog geen sancties afgekondigd.

 

Zeker 100.000 mensen op de vlucht en IS’ers ontsnapt

Zeker 100.000 mensen in Noord-Syrië zijn op de vlucht geslagen na de inval van Turkije in het gebied. Dat melden de Verenigde Naties. Ook zijn er vijf gevangengenomen IS’ers ontsnapt een bombardement vanuit Turkije op de grensplaats Qamishli. Lees het hele verhaal hier.

Syrisch ziekenhuis sluit deuren om geweld

Het enige openbare ziekenhuis in het noordoosten van Syrië heeft de deuren moeten sluiten. Vanwege aanhoudende bombardementen van de Turkse strijdkrachten is het ziekenhuispersoneel massaal op de vlucht geslagen, meldt Artsen zonder Grenzen.

“Het ziekenhuis van Tal Abyad, dat door ons wordt ondersteund, is vanaf nu dicht,” zei een woordvoerder vrijdag. “De medici zijn met hun families vertrokken.” De grensstad zou inmiddels zo goed als verlaten zijn.

Al meer dan 70.000 mensen zijn volgens de Verenigde Naties uit verschillende grensplaatsen gevlucht vanwege het geweld. De strijd in het noordoosten van Syrië heeft ook al aan meerdere Koerdische militanten en burgers het leven gekost.

Tusk: dreigement Erdogan onaanvaardbaar

Het dreigement van de Turkse president Erdogan om miljoenen Syrische vluchtelingen naar Europa te sturen als de EU niet inbindt over de Turkse operatie in Syrië, is totaal ongepast. 

Dat zei EU-president Donald Tusk vrijdag in Nicosia. “We zullen niet aanvaarden dat vluchtelingen als wapen worden ingezet en als wapen worden gebruikt om ons te chanteren.” 

Turkije moet begrijpen dat de militaire acties kunnen leiden tot weer een ‘humanitaire catastrofe’, wat volgens Tusk totaal onaanvaardbaar zou zijn. Hij herhaalde de EUropese oproep aan Ankara de operatie stop te zetten. Voor Europa en de VS is het in de steek laten van de Koerdische SDF-strijders, die cruciaal waren en zijn voor de strijd in terreurgroep IS, een slecht idee, voegde Tusk eraan toe. 

De EU beraadt zich op stappen tegen Turkije. De ministers van Buitenlandse Zaken en de regeringsleiders spreken daar volgende week over. Ook in de kwestie van de ‘ondermijnende’ Turkse booractiviteit bij Cyprus blijft de EU Ankara veroordelen. 

© AFP
BRON|WERELDNIEUWS