EUROPA VREEST DAT LATIJNS-AMERIKA MOGELIJKE NIEUWE “PERZISCHE GOLF” WORDT EN WAARSCHUWT VOOR ALLIANTIE VERGELIJKBAAR MET OPEC+
Foto : lithium erts in Chili
De hoge vertegenwoordiger van de EU voor het buitenlands beleid, Josep Borrell, waarschuwt dat het potentieel van Latijns-Amerika als leverancier van “kritieke metalen” wordt onderschat en ondergewaardeerd, terwijl het continent volgens hem wel eens de “nieuwe Perzische Golf” kan worden.
Lithium staat bekend als het witte goud. Het metaal is immers een sleutelelement voor de energietransitie, omdat het onder meer wordt gebruikt in de batterijen van elektrische voertuigen en smartphones. Steeds meer accufabrikanten richten daarom hun pijlen op de zogenaamde lithiumdriehoek: Argentinië, Bolivia en Chili. Deze drie landen bezitten zo’n 53 procent van de wereldwijde lithiumreserves. Van die toegenomen focus op het metaal proberen steeds meer landen te profiteren door zich te verenigen in allianties, vergelijkbaar met de OPEC+.
De essentie: Volgens Borrell, die aanwezig was bij de 27ste editie van de Ibero-Amerikaanse top in Santo Domingo in de Dominicaanse Republiek, zijn de “enorme lithiumreserves” van het continent cruciaal voor een duurzame energietransitie. Hij waarschuwt dat de betrokken landen zich “onderling aan het organiseren zijn om een alliantie te vormen om het hoofd te bieden aan de internationale vraag die zij binnenkort zullen ontvangen”.
- “Dit is vooral belangrijk in onze betrekkingen met de Latijns-Amerikaanse landen, die over belangrijke reserves van kritieke grondstoffen, zoals lithium, beschikken en daarvan willen profiteren om hun eigen industriële capaciteit te ontwikkelen”, aldus de Spanjaard.
- Borrell benadrukte daarnaast dat de EU en Latijns-Amerika “samenlevingen vormen die door dezelfde culturele en politieke patronen worden doorsneden en enorm dicht bij elkaar staan”. Hij voegde eraan toe dat het volgende Spaanse voorzitterschap van de EU een kans zal zijn voor de betrekkingen tussen de EU en Latijns-Amerika. “Spanje zal hard werken om de betrekkingen met “Mercosur” – een douane-unie in Latijns-Amerika -, Chili en Mexico te onderhouden en te verdiepen”. “Het zou een grote gemiste kans zijn als in dit semester geen vooruitgang wordt geboekt met een overeenkomst waarover al meer dan twintig jaar wordt gesproken,” benadrukte hij.
“Natie wordt eigenaar”
- De zorgen van Borrell worden gevoed door verschillende initiatieven die de beschikbaarheid van lithium moeten controleren.
- Zo voerde eind februari de Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador zijn inspanningen op om de lithiumreserves van het land te nationaliseren.
- “Laten we de natie eigenaar maken van dit strategische mineraal, zodat het niet kan worden geëxploiteerd door buitenlanders, noch Rusland, noch China, noch de Verenigde Staten. Olie en lithium behoren tot de natie, tot het volk van Mexico”, aldus de Mexicaan.
- Het land onderzoekt daarnaast een samenwerkingsverband met Bolivia, Chili en Argentinië, zodat landen onderling expertise in het delven van het metaal kunnen delen.
- Ook Chili heeft zijn interesse geuit voor een Latijns-Amerikaanse samenwerking. Er bestonden al langer plannen voor de lancering van een dergelijk samenwerkingsverband, maar die zijn in een stroomversnelling geraakt sinds de overwinning van Gabriel Boric bij de presidentsverkiezingen.
Latijns-Amerika is het centrum van de energietransitie
De achtergrond: Chili, Argentinië en Bolivia zijn enkele van de grootste producenten van lithium in de wereld.
- De drie landen bezitten zo’n 52 miljoen, of 53 procent, van de 98 miljoen ton aan wereldwijde lithiumreserves, zo valt te lezen in een analyse van Oil Price.
- Eind januari bezocht de Duitse kanselier Olaf Scholz Argentinië en Chili om de levering van lithium veilig te stellen voor de autobouwers Mercedes-Benz en Volkswagen, in het teken van de productie van batterijen voor elektrische voertuigen.
- Het Internationaal Energieagentschap verwacht dat de vraag naar lithium tegen 2040 ongeveer 40 keer zo groot zal zijn, dankzij de groene energietransitie.
- Het witte goud wordt onder andere gebruikt in oplaadbare batterijen, die cruciaal zijn voor de elektrische voertuigen die het Europese wegennet verder moeten gaan vullen. Ook is het cruciaal voor zonne-, hydro- en windenergiesystemen.
- Eind december 2022 sloten de EU en Chili een belangrijk handelsakkoord, dat de handel tussen de twee liberaliseert en EU-bedrijven meer toegang geeft tot grondstoffen zoals lithium en koper.
- Dankzij het akkoord verdwijnen vanaf 2024 vrijwel alle heffingen op de handel tussen de EU en Chili. Ook wordt voorkomen dat Santiago exclusieve handelsrechten verleent aan een specifiek bedrijf. Zo kan Brussel gemakkelijk aan Chileense waterstof, lithium en koper komen.
- “Nauwere banden met Chili zal de EU in staat stellen haar economische veerkracht te diversifiëren en te versterken, terwijl de mogelijkheden voor de uitvoer en investeringen van de EU toenemen”, aldus de Europese Commissie in een verklaring. “Dit zal zeker een overeenkomst zijn die ons helpt onze hulpbronnen te diversifiëren en niet langer afhankelijk te zijn van China”. (kg)