EX-TUCAJANA AMAZONES WILLEN AGRARISCHE EXPORTEURS WORDEN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Formeel bestaat de inheemse guerrillagroepering Tucajana Amazones niet meer.

Die werd tijdens de binnenlandse oorlog ingezet door het Nationaal Leger om te strijden tegen de Jungle Commando van Ronnie Brunswijk. Na beëindiging van de oorlog is aan de groep amnestie verleend. De voormalige leiding van de groep wil zich nu inzetten voor duurzame ontwikkeling van de inheemsen, en is hierover in dialoog getreden met de regering. Er zijn concrete afspraken gemaakt met president Chandrikapersad Santokhi over wat zij precies willen en hoe dit zou moeten gebeuren.

De focus gaat vooral uit naar ontwikkeling van de agrarische sector en het ondernemerschap. “In termen ook van export van producten. Zaken die we zelf zouden kunnen doen in de regio. Dat hebben we ook aan de president gepresenteerd”, zegt Mario Wijngaarde, woordvoerder van de gewezen Tucajana Amazones.

Het gaat niet om een nieuwigheid.

In het akkoord van Nationale Verzoening en Ontwikkeling ter beëindiging van de Binnenlandse Oorlog is dit allemaal reeds vastgelegd. Er is echter niet veel terechtgekomen qua realisatie. “We zijn over een aantal weken weer bij elkaar, waarbij andere deskundigen erbij zullen zitten die ons dan verder gaan begeleiden en adviseren”, aldus Wijngaarde. De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) vervult een brugfunctie tussen de regering en de ex-Tucajana Amazones.

UNITEDNEWS