EXPORT VAN DIENSTEN – DE VOLGENDE GRENS VOOR CARIBISCHE BEDRIJVEN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto: Deodat Maharaj is de uitvoerend directeur van het Caribbean Export Development Agency

Caribische economieën zijn grotendeels primaire producenten geweest met een focus op grondstoffen gedurende een groot deel van onze geschiedenis. Diversificatie is een constante geweest in ons regionale en nationale discours, met beperkte vooruitgang, ondanks onze inzet.

Globalisering heeft een enorme impact gehad op onze kleine economieën, verergerd door schokken zoals de huidige pandemie van het coronavirus, om nog maar te zwijgen van de effecten van klimaatverandering en financiële crises. Wat elke crisis, inclusief de huidige, ons heeft geleerd, is dat we moeten blijven innoveren met onze bestaande export en alternatieve wegen moeten zoeken om banen te creëren en buitenlandse valuta te genereren.

Het commoditiseren en exporteren van diensten is een haalbare optie. Hoewel toerisme belangrijk blijft, is de realiteit dat we in termen van diensten verder moeten denken dan toeristen. Het zegt dat we moeten. Volgens de Caribbean Tourism Organization kregen landen vorig jaar een enorme klap. Grenada kende bijvoorbeeld een daling van het aantal toeristen met naar schatting 73%. De daling was 69,2% en 71,4% voor St. Lucia en Belize. Vanwege Covid-19 blijft het toerisme een aan een depressie doorstaan.

Hoewel we accepteren dat we in de post-Covid-wereld-toerisme nodig zullen blijven, zegt de kwetsbaarheid van deze sectoren dat we onze traditionele aannames over wat we wereldwijd kunnen verkopen opnieuw moeten bekijken. Dit is met betrekking tot diensten naast toerisme.

Volgens de Wereldhandelsorganisatie is de handel in diensten via alle leveringswijzen 13,3 biljoen dollar waard. In het Caribisch gebied zijn diensten goed voor ongeveer 65% van ons bruto binnenlands product, maar dit wordt grotendeels aangedreven door toerisme. Er is ruimte voor diensten om te groeien en een grotere generator van banen en deviezen te worden op gebieden als muziek, animatie en film, en outsourcing. Om deze overgang te laten plaatsvinden, moeten we beginnen waar we kracht hebben. Laten we eens kijken hoe we de creativiteit en het talent van onze mensen kunnen omzetten in levensvatbare commerciële kansen.

Als we muziek als voorbeeld nemen, wordt volgens Goldman Sachs de wereldwijde muziekindustrie geschat op 131 miljard dollar in 2030. Om onze artiesten hiervan te laten profiteren, hebben ze niet alleen de creativiteit nodig, maar ook de onderliggende bedrijfsinfrastructuur om hen te ondersteunen. Caribbean Export heeft op dit gebied met steun van de Europese Unie een reeks diensten geleverd. Dit omvat een Business of Music-programma en bootcamps voor het schrijven en produceren van muziek. Initiatieven zoals deze vergroten de technische capaciteit en bieden de tools die nodig zijn, naast talent, om te profiteren van de digitale muziekruimte. In combinatie met het helpen verbinden met internationale muziekmanagers via live en virtuele showcases, was de kans voor onze muziekcreatieven ongekend. Om echter een blijvend effect te hebben, moeten de inspanningen op regionaal en nationaal niveau complementair zijn en moeten we veel meer doen.

Een ander gebied dat potentieel biedt, is animatie en film. Deze sectoren zagen het afgelopen jaar een gestage stijging van de wereldwijde omzet, vooral tijdens de COVID-19-lockdowns. De wereldwijde animatie-industrie was in 2020 ongeveer $ 270 miljard waard. Streamingdiensten blijven groeien en bieden een geweldige kans voor makers van Caribische inhoud om onze unieke Caribische cultuur onder de aandacht te brengen in animatie, games en films. Caribbean Export zet zich in om de juiste ondersteuning te bieden, die de capaciteit van onze makers van inhoud vergroot om de kansen die voor hen beschikbaar zijn op de wereldmarkt te benutten.

Een ander gebied heeft te maken met opleiding, onderwijs en edutourisme, die kunnen helpen bij het verdienen van buitenlandse valuta en het creëren van banen. Er is een mogelijkheid om expertisecentra in het Caribisch gebied op te richten, bijvoorbeeld om de technische vaardigheden aan te pakken die nodig zijn voor de creatieve industrie. Qua talen heeft bijna elk Spaanssprekend land in deze regio van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied een mini-industrie met Spaanse onderdompelingsprogramma’s. We moeten dit model repliceren voor Engelstalige training in onze Engelssprekende landen. We hebben gezien dat de aanwezigheid van medische instellingen en afdelingen van extra-regionale universiteiten in plaatsen als Grenada een positieve invloed kan hebben op het scheppen van banen.

Digitalisering is van cruciaal belang om onze dienstensector te diversifiëren en onze bedrijven een betere kans te geven om te concurreren. De pandemie COVID-19 onderstreept de behoefte aan een digitale spil. De aard van het verlenen van een dienst vereist een robuuste digitale infrastructuur, van het online op de markt brengen van uw dienst tot het leveren van uw dienst en natuurlijk het ontvangen van betalingen. Om de diversificatie van de dienstensector in het Caribisch gebied te ondersteunen en hun winstpotentieel echt te benutten, moeten deze fundamentele voorwaarden aanwezig zijn.

Vooruitkijkend, verbindt Caribbean Export zich ertoe om met onze partners samen te werken om het volledige potentieel van de dienstensector te helpen realiseren. Het kan een cruciale pijler zijn voor de economische heropleving van onze regio en banen scheppen voor onze mensen.

Deodat Maharaj is de uitvoerend directeur van het Caribbean Export Development Agency. Deodat is te bereiken op: dmaharaj@carib-export.com (Twitter: @deodat_maharaj)

Over Caribische export

Caribbean Export is het enige regionale agentschap voor handels- en investeringsbevordering in de groep in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (ACS). Opgericht in 1996 door een intergouvernementele overeenkomst als regionaal agentschap voor handels- en investeringsbevordering, bedient het de 15 staten van het Caribbean Forum (CARIFORUM), namelijk: Antigua en Barbuda, de Bahama’s, Barbados, Belize, Dominica, Dominicaanse Republiek, Haïti , Grenada, Guyana, Jamaica, Saint Lucia, St. Kitts en Nevis, St. Vincent en de Grenadines, Suriname en Trinidad en Tobago.

Het agentschap voert tal van programma-gebaseerde activiteiten uit om het concurrentievermogen van regionale kleine en middelgrote ondernemingen te vergroten, handel en ontwikkeling tussen CARIFORUM-staten te bevorderen, sterkere handel en investeringen tussen de Caribische Gemeenschap (CARICOM) en de Dominicaanse Republiek, CARIFORUM-staten en de Dominicaanse Republiek te bevorderen. Frans-Caribische ultraperifere regio’s (FCOR’s) en de EU-landen en gebieden overzee (LGO’s) in het Caribisch gebied

UNITEDNEWS