FACEBOOK-PERSONEEL LEGT HET WERK NEER, OMDAT HET BEDRIJF EEN CONTROVERSIEEL BERICHT VAN TRUMP NIET AFSCHERMT

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Tal van medewerkers van Facebook hebben maandag uit verzet hun werk neergelegd, omdat het sociale medium een omstreden bericht van president Donald Trump zonder een kanttekening plaatste.

De woorden van de president: “als het plunderen begint, begint het schieten” als reactie op de rellen in de Verenigde Staten na de dood van George Floyd in Minneapolis, zorgden voor verontwaardiging.

Voor Twitter was dit bericht een stap te ver. Dat techbedrijf plaatste daarop een waarschuwing bij het bericht. Facebook deed dat niet.

De kritiek op Zuckerberg neemt toe

Volgens een bericht op Twitter deden “duizenden” Facebook-werknemers mee aan het publieke protest tegen het leiderschap van directeur Mark Zuckerberg. Het is onduidelijk hoeveel mensen precies betrokken waren, omdat veel medewerkers vanwege het coronavirus vanuit huis werken.

Eerder uitten meerdere senior medewerkers van Facebook ook al publiekelijk hun ongenoegen over de situatie.

Andrew Crow, hoofd ontwerp van de productlijn Portal van Facebook, heeft kritiek op de houding van zijn baas. “Het bieden van een platform voor het aanzetten tot geweld en het verspreiden van desinformatie is onaanvaardbaar, ongeacht wie je bent”, aldus Crow.

Design Manager Jason Stirman, directeur Product Management Jason Toff en Product Designer Sara Zhang, deden eveneens hun beklag. “Intern geven we uiting aan onze bezorgdheid, tot nu toe zonder resultaat”, zo klonk het.

Facebook zou het beleid heroverwegen

Concreet wil het personeel bij Facebook dat de directie actie onderneemt. “Het recente besluit om niks te doen aan berichten die tot geweld oproepen, berooft ons van de kans om onze gemeenschap veilig te houden”, zo klonk het in een gezamenlijk bericht van het personeel.

Een andere groep onder de leiding van ontwerpdirecteur van de nieuwsfeed van Facebook Ryan Freitas wil dat er nieuw beleid komt over de toekomstige omgang met omstreden berichten. Zij gaan daarvoor intern een lobby voeren.

The Verge meldt op basis van interne audio-opnames dat Facebook zijn beleid gaat heroverwegen. Zuckerberg gaf vrijdag nog aan dat Trumps bericht niet inging tegen Facebooks beleid, “omdat het verantwoordelijk houden van mensen in machtsposities alleen kan als hun uitspraken in de openbaarheid onder de loep worden genomen”.

Facebook doneert 10 miljoen dollar extra

Het komt zelden voor dat Facebook-personeel zo openlijk kritiek uit op het eigen bedrijf, behalve wanneer hiervoor intern toestemming is gegeven. Dat laatste lijkt nu het geval te zijn.

“We herkennen de pijn die veel van onze mensen nu voelen”, stelde een Facebook-woordvoerder in een verklaring. “We moedigen werknemers aan om openlijk te spreken wanneer ze het niet eens zijn met het bestuur.”

Zuckerberg meldde zondag laat al dat Facebook 10 miljoen dollar extra doneert aan groepen die werken aan raciale rechtvaardigheid. Hij merkte tevens op dat Facebook meer werk te doen heeft om mensen veilig te houden en ervoor te zorgen dat onze systemen de vooringenomenheid niet versterken.

BRON|BUITENLAND