GEEN AIRCO MAAR ULTRA-REFLECTERENDE WITTE DAKPANNEN KUNNEN HUIZEN VERKOELEN

Photo: City University of Hong Kong

Een van de effecten van klimaatverandering is dat de zomers heter worden. Daarom schaffen steeds meer mensen airco’s aan om hun huis te verkoelen. In 2015 werden er zo’n 16.000 airco’s geïnstalleerd in Nederland. In 2022 waren dat er al 285.000. En hoewel airconditioning een efficiënte manier is om de temperatuur in een huis laag te houden, kost het veel energie en telt het op bij de energierekening.

Ultra-wit

Wetenschappers van de City University van Hong Kong werkten aan een duurzamer alternatief. Zij ontwikkelden een keramische dakpan van een ‘ultra-wit’ materiaal. Lichte kleuren absorberen namelijk meer (zon)licht en blijven daarom koeler. Tegelijkertijd draagt de nanostructuur van de oppervlakte van de dakpan bij aan nog meer reflectie. Deze structuur is geïnspireerd op het witte schild van de Cyphochilus-kever(Zie foto onder).

https://i.etsystatic.com/27833757/r/il/14a110/2931013383/il_1080xN.2931013383_i4bk.jpg

Eerdere experimenten waarbij zonlicht werd weerkaatst door een ultra-wit-oppervlakte gingen vooral uit van verf. Het nadeel van verf is alleen dat zowel de weerkaatsende eigenschappen als de laag zelf verweren, bijvoorbeeld door het weer.

Hittebestendig

De onderzoekers uit Hong Kong maakten hun dakpan van aluminium. Dit materiaal is beter bestand tegen weersomstandigheden en verweert niet door UV-straling. Bovendien bieden de dakpannen bescherming tegen brand, aangezien ze temperaturen kunnen weerstaan tot 1.000 graden Celsius.

“Uit ons experiment bleek dat het toepassen van koelkeramiek op het dak van een huis meer dan 20 procent elektriciteitsreductie kan opleveren voor de koeling van ruimtes”, zegt professor Edwin Tso Chi-yan, medeauteur van het onderzoek. De resultaten bevestigen dat koelkeramiek de afhankelijkheid van traditionele koelingssystemen kan verminderen. Het biedt een duurzame oplossing die de overbelasting op het net vermijdt, uitstoot vermindert en hitte-eilanden in steden tegengaat.”

Variëteit aan kleuren

Ten slotte zeggen de onderzoekers ook dat het materiaal gemakkelijk op grote schaal geproduceerd kan worden. En als wit voor sommige huizen te saai is, kan het materiaal zelfs in andere kleuren en patronen worden geproduceerd door extra lagen toe te voegen.

[Bron: Change Inc.]

TECH

 

Facebook Comments Box