GESTRANDE TRINIDADIANEN EINDELIJK UIT SURINAME

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De groep gestrande Trinidadianen hebben Suriname vrijdag eindelijk kunnen verlaten. Het aantal was intussen aangezwollen tot ruim 70 personen, omdat donderdag ook collega’s, die op boorplatforms voor de kust zaten, naar land overkwamen om op het gecharterde SLM-vliegtuig te stappen.

Het gaat om een eigen initiatief waarbij USD 25.000 is neergeteld om een Boeing 737 van de SLM in te huren.

Dit komt nadat de mannen, overwegend werkers in de olie- en gasindustrie, toestemming kregen van de Trinidadiaanse minister van Veiligheid, Stuart Young, om te mogen landen op de Piarco luchthaven. Vanuit de Trinidadiaanse zijde zelf zou er geen vliegtuig worden uitgezonden. Rond half elf gisterochtend landde het SLM-toestel op Trinidad waar de mannen werden opgewacht door hun familie. Zij mochten echter nog geen contact met hen hebben, maar werden direct afgevoerd naar een quarantainefaciliteit waar zij enkele dagen zullen doorbrengen.

De Trinidadianen voelden zich in de steek gelaten door hun eigen regering, omdat zij zes weken langer dan gepland in Suriname moesten blijven zonder goed nieuws vanuit de Trinidadiaanse overheid. Geld en voeding raakte op, en vanuit de diplomatieke vertegenwoordiging kwam weinig tot geen hulp.

Er zit ook een groep Cubanen in Suriname die terug wil naar hun thuisland. Ook die weten zich geen raad. Sommigen van hen zijn op zoek naar werk gegaan om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen, totdat er weer een mogelijkheid is om terug naar Cuba te vliegen.

De in Suriname wonende Cubanen en sociaal bewogen Surinamers hebben wel gemobiliseerd om hen te hulp te schieten.

“Er is een vriendengroep, Cuba-Suriname, die het op zich heeft genomen voor de Cubanen die hier gestrand zijn. Dus dat zou dan niet iets zijn dat geleid zou moeten worden door de overheid. Dat is iets dat als burgerinitiatief gezien kan worden”, zegt Danielle Veira, directeur Nationale Veiligheid.

UNITEDNEWS