GEVANGENISSEN IN SURINAME ONDERBEZET

De gevangenissen in Suriname zijn onderbezet. Slechts 75.2 procent van de beschikbare cellen worden gebruikt. Hierdoor staat Suriname wat betreft de bevolking in gevangenissen op de 175ste plaats op een wereldranglijst van 226 landen.

Deze lijst, De World Prison Breief (WPB), die recentelijk uitkwam wordt sinds 2000 uitgeegeven door het Institute for Criminal Policy Research (ICPR) en de Birkbeck University of London.

Officieel heeft Suriname drie gevangenissen met in totaal 1330 plekken voor veroordeelden. Uit verschillende rapporten de afgelopen jaren komt wel naar voren dat in tegenstelling tot de bezetting in de officiële gevangenissen de situatie in politiecellenhuizen zeer ernstig is. Daar is er sprake van overbevolking in sommige cellenhuizen, onder andere een direct gevolg van de traagheid waarmee strafzaken door de rechterlijke macht worden afgehandeld. Door de enorme achterstand bij het afhandelen van rechtszaken zitten verdachten ook langer in voorarrest.

Onder de landen die minder mensen in de gevangenis hebben dan er cellen beschikbaar zijn bevinden zich Slovenië (98.3%), Mexico (97.9%), Luxemburg (97%), Noorwegen (95.2%), Rwanda (95.6%),  Australië (96%), Jamaica (88.8%), Hong Kong (77.3%), Trinidad en Tobago (75.1%), Dominica (73%), Barbados (70.7%), Nederland (68.1%), Aruba (68.4%) en Japan (66.8%). Nauru waar slechts 14 procent van zijn gevangeniscapaciteit is bevolkt staat op de laatste plaats als nummer 205 gevolgd door San Marino (204) met 25 procent en Andorra (203) met een bezettingsgraad van 28.3 procent.

Wie in Haïti in de gevangenis moet is er volgens de WPB er het slechts aan toe. Dit land telt met bezettingsgraad van 454 procent de meest overbevolkte gevangenissen ter wereld en staat op de 1ste plaats van de wereldranglijst. Daar zijn er bijna vijf keer zoveel mensen in de gevangenis dan er beschikbare plaatsen zijn. Ruim 72 procent van de gedetineerden is nota bene in voorrarrest. Door de overbevolking resulteert in ondervoeding en de uitbraak van ziekten in de gevangenissen. Volgens rapportages zitten in Haïti tussen de 80 en 100 personen in een cel.

UNITEDNEWS