GEZAMENLIJKE MILJARD-DOLLAR-PLUS GUYANA-SURINAME DIEPZEEHAVEN IN HET VOORUITZICHT

Met de enorme hoeveelheden koolwaterstoffen die de afgelopen jaren in het Guyana-Surinaamse bekken zijn aangetroffen, zal de ontwikkeling van deze hulpbronnen aanzienlijke ondersteunende diensten aan de wal vereisen waarvan de leiders van beide landen geloven dat ze kunnen worden opgericht door middel van een gezamenlijk initiatief.

De presidenten van de twee landen hebben onlangs bekendgemaakt dat ze het potentieel gaan onderzoeken van een gezamenlijke diepzeehaven om diensten te verlenen als exploratie- en productieactiviteiten in het stroomgebied.
Op dinsdag 24 november werd tijdens een staatsbezoek aan Suriname door de president van Guyana, Dr. Irfaan Ali, een gezamenlijke persconferentie gehouden met hem en de Surinaamse president Chandrikapersad Santokhi. Deze mediabetrokkenheid volgde op de ondertekening van een memorandum van overeenstemming tussen de twee regeringen betreffende infrastructuurprojecten over de rivier de Corantijn en een vormingsovereenkomst voor het platform voor strategische dialoog en samenwerking tussen Guyana en Suriname.

Achttien ontdekkingen zijn gedaan door ExxonMobil in het Stabroek-blok voor de kust van Guyana zijn gekoppeld aan ongeveer negen miljard vaten aan winbare olie-equivalente bronnen, terwijl Apache naar schatting 1,4 miljard vaten olie-equivalent heeft ontdekt in Blok 58 van Suriname op basis van drie vondsten tot nu toe.
Tijdens de persconferentie zei de Surinaamse president dat de eerste bijeenkomst van de werkgroep voor het Platform Samenwerking Strategische Dialoog heeft plaatsgevonden. “Als kleine grensnaties is het van het grootste belang om goed nabuurschap te handhaven, inspanningen te bundelen en strategische allianties te vormen om maximale successen te behalen voor de ontwikkelingsambities van onze beide volkeren in verschillende gebieden van de economie”, verklaarde de heer Santokhi.
Hij merkte op dat “met de recente oliebevindingen in beide landen” het momentum er is om de focus te richten op duurzame ontwikkeling en “de oplossing van de bestaande gemeenschappelijke uitdagingen van twee ontwikkelingslanden.”
Gevraagd of ze willen samenwerken bij de ontwikkeling van een diepwaterhaven, zei de president van Suriname: “… de werkgroep zal soortgelijke discussies voeren om te zien wat de beste aanpak is in het voordeel van beide landen, omdat een offshore-basis een investering van meer dan $ 1 miljard. Er is een mogelijkheid om samen naar zo’n enorm project te kijken. ”

Personeel is nu de focus voor de diepwaterhavenfaciliteit van CGX in Guyana
Eerder deze maand had de Guyanese minister van Openbare Werken, Juan Edghill, bekendgemaakt dat de regering blijk van belangstelling zou vragen voor de ontwikkeling van een diepwaterhaven in Berbice. De grens tussen Guyana en Suriname ligt in de nabijheid van het graafschap Berbice, en de rivier de Corentyne – gelegen in Berbice – vormt die grens. In feite hebben de twee landen ook samengewerkt voor de ontwikkeling van een brug over deze rivier om de twee landen met elkaar te verbinden.

De heer Edghill had gezegd dat deze diepzeehaven “de mogelijkheid zou bieden om cruiseschepen te laten aanmeren, faciliteiten aan de kust en de capaciteit om grotere schepen aan te trekken waarvan bekend is dat ze de rivier de Demerara doorkruisen.”

President Ali zei ondertussen over de kwestie van een gezamenlijke faciliteit: “We onderzoeken nu de synergieën”

REGIO

 

Facebook Comments Box