GOUDRAFFINADERIJ KAN HELPEN BIJ HET REGULEREN VAN KWIKGEBRUIK
Foto:Kaloti-directeur Ryan Tjon Poen Gie
Goudraffinaderij Kaloti Suriname Mint House (KSMH) kan een belangrijke bijdrage leveren bij het kwikvrij maken van de Surinaamse goudsector. Voorts kan gezorgd worden voor verwerking en veilige opslag van het zwaar giftige metaal. Zo kwam onlangs naar voren tijdens een werkbezoek van het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (Nimos).
De plaatselijke oriëntatie volgde na een bezoek van vertegenwoordigers van Kaloti enkele weken geleden aan het instituut waarbij de mogelijkheden voor samenwerking werden besproken. Vóór de vestiging van de goudraffinaderij werd al een onderlinge relatie opgebouwd, daar Nimos de milieu-effectenstudie heeft beoordeeld voordat het bedrijf te Zanderij werd neergezet. Kaloti-directeur Ryan Tjon Poen Gie gaf aan dat het bedrijf over voldoende capaciteit beschikt om ook al het in Suriname met kwik gewonnen goud te zuiveren. Ook is er voldoende en veilige opslag voor de gewonnen kwik. “We kunnen een wezenlijke bijdrage leveren bij Suriname’s aansluiting bij het Minamata-verdrag”, stelt de directeur.
Waarnemend Nimos-directeur Cedric Nelom zegt desgevraagd tegen UnitedNews dat met de totale sector nader besproken zou moeten worden over het bod van Kaloti voor wat betreft verwerking en verwijdering van kwik uit het gewonnen goud in Suriname. Nimos zal haar inzichten hierover presenteren. Uiteindelijk zal het besluit alleen door de overheid genomen kunnen worden. De bedoeling van het Nimos-werkbezoek was ook om enig inzicht te krijgen van het raffinageproces en wat gedaan wordt met de kwik dat vrijkomt. Door medewerkers van het bedrijf werd een uiteenzetting gegeven over het raffinageproces en de mogelijkheden qua dienstverlening aan derden.
Suriname maakt zich klaar voor aansluiting bij het Minamata-verdrag, de internationale conventie betreffende kwik. In de kleinschalige goudsector wordt veel kwik gebruikt om het edelmetaal te winnen. Al jaren plegen de autoriteiten inspanningen om kwikgebruik in de goudsector terug dringen, zonder veel succes.
Kwikgebruik is niet verboden, wel is de import gereguleerd. Voor zover bekend wordt er officieel al jaren geen of nauwelijks kwik geïmporteerd, maar via smokkelwegen, voornamelijk uit Brazilië en Guyana, komt het spul toch binnen.
Momenteel zit de overheid met een hoeveelheid in beslag genomen illegaal ingevoerde kwik. Nelom zegt dat dit vraagstuk nader bekeken moet worden, vooral wat betreft opslag. Vandaar dat een nauwe samenwerking met de goudraffinaderij geen overbodige luxe zou zijn. Tjon Poen Gie zegt dat de geconfisqueerde kwik niet slechts een probleem is van de overheid. “Het is een issue voor het hele land en de overheid moet met een oplossing komen. We hebben sowieso de opslagfaciliteiten, kennis en deskundigheid in huis”, benadrukt de Kaloti-topman. “We moeten gaan naar een efficiënt en zo effectief mogelijke opslag. Je moet kunnen weten wat je ermee doet als je het opslaat”, aldus de Nimos-directeur. Hij zegt desgevraagd dat “er geen idee is” hoeveel kwik jaarlijks illegaal het land binnenkomt.
UNITEDNEWS|IVAN CAIRO