GRANGER LEGT ZICH UITEINDELIJK NEER BIJ DE VERKIEZINGS UITSLAG ACCEPTEERT DIE GECOM VERKLAART

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

President David Granger heeft donderdag aangegeven dat hij alle resultaten zal aanvaarden die door de verkiezingscommissie van Guyana (GECOM) zijn bekendgemaakt, en dat zijn aanvaarding van de verklaring niet afhankelijk is van de vraag of deze in zijn voordeel is of niet.

De APNU + AFC-coalitie van Granger heeft de rechtbanken gebruikt om te proberen GECOM ertoe te brengen andere resultaten bekend te maken dan de cijfers voor de hertelling, waaruit blijkt dat de Opposition People’s Progressive Party (PPP) heeft gewonnen.

Maar Granger leek afgelopen donderdag een minder confronterende aanpak te volgen, hoewel hij niet expliciet toegaf dat hij de nederlaag had toegebracht.

Toen hem specifiek werd gevraagd wat zijn standpunt zal zijn als GECOM de resultaten van de verkiezingen verklaart met stemmen die hij ongeldig acht, zei de president: “Met respect waren mijn verklaringen over de naleving van de verklaring niet voorwaardelijk, ik heb niet gezegd of de regen valt of de zon schijnt, weet je, als het overdag of ‘s nachts komt, ben ik verplicht om de verklaring van de voorzitter van de Guyana Verkiezingscommissie in acht te nemen,’ vertelde Granger aan de pers tijdens de opening van het nieuwe COVID-19 ziekenhuis in Liliendaal, East Coast Demerara.

De president heeft zich er in het verleden toe verbonden de cijfers over de nationale hertelling te aanvaarden, waaruit blijkt dat de PPP de verkiezingen met meer dan 15.000 stemmen heeft gewonnen, maar agenten van Granger zijn naar de rechtbank verhuisd om GECOM te verhinderen de cijfers te gebruiken.

De hoogste rechtbank van dit land – het Caribbean Court of Justice (CCJ) – oordeelde op 8 juli dat stemmen die al zijn geteld tijdens de nationale hertelling van stemmen geldig zijn en de basis moeten vormen voor een verklaring van een winnaar.

“Tenzij en totdat een verkiezingsgerechtshof anders beslist, kunnen de stemmen die al door het hertellingsproces zijn geteld als geldige stemmen niet door een persoon of autoriteit ongeldig worden verklaard”, luidt sectie 24 van het samenvattend vonnis van de CCJ.

Die stemmen die door alle partijen als geldig en gecertificeerd werden beschouwd, tonen aan dat de coalitie de verkiezingen met meer dan 24.000 stemmen heeft verloren.

De hertelling is door alle partijen gecertificeerd en goedgekeurd door een CARICOM-team op hoog niveau, dat volgens de president “de meest legitieme gesprekspartner” was.

Lokale en internationale belanghebbenden hebben gezamenlijk opgeroepen om de resultaten van de hertelling te gebruiken als basis voor een verklaring, en net zoals de GECOM-voorzitter haar verzoek deed aan de Chief Elections Officer (CEO) voor een eindrapport met die resultaten, de APNU + AFC verplaatst naar de rechtbank om de verklaring te blokkeren.

APNU + AFC wil dat de rechtbank het gebruik van 10 regionale verklaringen goedkeurt, waardoor het een overwinning behaalde op basis van frauduleuze cijfers.

Eind juni en begin juli probeerde de partij ook een overwinning te behalen op basis van twee pogingen van de CEO om respectievelijk 275.000 en 115.000 kiezers onrechtmatig te ontheffen.

REGIO