GUYANA’S OLIEFONDS BIJNA HALF ZO GROOT ALS NATIONAAL BUDGET

Foto: Bank of Guyana | Bron: OilNow.gy

Guyana’s Natuurlijke Hulpbronnen Fonds (NHF) sloot april 2024 af met een marktwaarde van US$ 2,634 miljard (GY$ 549 miljard). Dit is bijna de helft van de nationale begroting van US$ 5,496 miljard (GY$ 1,146 biljard) voor dit jaar.

De jaarlijkse inkomsten van de overheid uit olieproductie blijven stijgen. Naar verwachting zal binnen enkele jaren één jaar aan olie-inkomsten de waarde van de nationale begroting overtreffen.

Volgens een rapport van de Bank of Guyana opende het fonds april met ongeveer US$ 2,357 miljard (GY$ 491 miljard). Vervolgens ontving het deposito’s van royalty’s en olieverkopen ter waarde van ongeveer US$ 265 miljoen (GY$ 55 miljard).

De royalty’s voor ruwe olie geproduceerd in het eerste kwartaal van 2024 bedroegen ongeveer US$ 99 miljoen (GY$ 21 miljard). Samen met de US$ 63,6 miljoen (ongeveer GY$ 13,26 miljard) aan royalty’s die in het vorige kwartaal werden ontvangen, heeft Guyana al meer dan US$ 162 miljoen van de verwachte US$ 319,91 miljoen aan royalty’s voor dit jaar binnengehaald.

De deposito’s van de olieverkopen in april bedroegen ongeveer US$ 167 miljoen (GY$ 35 miljard). In totaal is er tot april voor ongeveer US$ 707 miljoen aan olie verkocht, van de US$ 2,08 miljard die Guyana in 2024 verwacht uit olieverkopen.

Volgens de productiedelingsovereenkomst (PSA) voor het Stabroek-blok, die momenteel van toepassing is op alle offshore-projecten die ruwe olie produceren, neemt het consortium onder leiding van ExxonMobil jaarlijks 75% van de geproduceerde ruwe olie op zich om zijn kosten te dekken.

De overheid ontvangt 50% van het restant (winstolie), die vervolgens wordt verkocht. Naar verwachting zal het aandeel van de overheid in de ruwe olie toenemen zodra het consortium zijn kosten grotendeels heeft terugverdiend. Daarnaast betaalt het consortium 2% van alle geproduceerde en verkochte ruwe olie aan de overheid.

Bovenop de royalty’s en olieverkopen genereerde het oliefonds van Guyana in april ongeveer US$ 11,6 miljoen (GY$ 2,4 miljard) aan rente-inkomsten.

In april werden er geen middelen uit het fonds opgenomen. Echter, in het eerste kwartaal nam de overheid wel US$ 250 miljoen op om nationale ontwikkelingsinitiatieven te ondersteunen. De Nationale Assemblee heeft goedgekeurd dat US$ 1,586 miljard (ongeveer GY$ 330 miljard) uit het fonds wordt gehaald ter ondersteuning van de nationale begroting van US$ 5,496 miljard (GY$ 1,146 biljard). De resterende opnames worden naar verwachting gedurende het jaar in tranches uitgevoerd.

Het oliefonds van Guyana wordt beheerd door de Federal Reserve Bank van New York.

REGIO

 

Facebook Comments Box