GUYANESE BURGERS BOOS OVER SLECHTE OLIE DEALS GUYANA MET OLIEMAATSCHAPPIJEN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De twee Zuid Amerikaanse staten en buren van elkaar, Guyana en Suriname, zitten op koers de meest lucratieve olievondsten te doen in hun territoriale wateren, uit een gemeenschappelijk offshore olie bassin.

Guyana heeft sinds 2015 binnen haar territorium een totaal van 15 bronnen aangeboord, waarin winbare en productieve olie zijn aangetroffen. Terwijl Guyana eerder dan gepland een begin heeft gemaakt met haar olieproductie en vanwege het aantal vondsten en de hoeveelheden winbare olie, officieel een oliestaat wordt genoemd, begon 2020 goed voor buurland Suriname die twee weken terug haar eerste olie en gas vondst bekendmaakte. Dit gebeurde nadat eerder zes boringen op niets zijn uitgelopen en slechts ‘droge’ ofwel niet bruikbare reserves waren aangetroffen. De olie en gas vondst in Suriname is gedaan door de oliemaatschappijen Apache en Total in de Maka Central -1-put in blok 58.

In Guyana zijn door de vondsten gedaan door ExxonMobile en andere internationale oliemaatschappijen. Suriname heeft in tegenstelling tot Guyana een eigen staatsbedrijf, Staatsolie NV, die als agent optreed namens de Surinaamse overheid in het sluiten van deals met buitenlandse maatschappijen om op zoek te gaan met internationale maatschappijen die klaarblijkelijk in de rij staan om in de beide landen exploratie activiteiten te ontplooien op zoek naar olie. Het Surinaamse Staatsolie heeft intussen onthuld dat contractuele bepalingen haar toelaten om als belegger tot maximaal 20% deel te nemen aan de ontwikkeling van een olie reserve bron en dat de Surinaamse overheid 6,25% aan royalty’s zal verdienen.

Dit is meer dan drie keer wat Guyana heeft kunnen onderhandelen voor zijn wereldwijd geprezen, licht zoete ruwe olie in het Stabroek-blok.Het Gyuanees dagblad Kaieteur Nieuws, die melding maakt van de boze gevoelens van de Guyanezen meldt dat de Suriname heeft weten af te dwingen dat de bedrijven 36% belasting over inkomsten aan de Surinaamse overheid zullen betalen. In het geval van Guyana kunnen ExxonMobil, Hess Corporation en CNOOC / NEXEN gemakkelijk ademen omdat de coalitieregering royaal heeft gekozen om de belastingen van de bedrijven te betalen uit haar aandeel uit de oliewinst.

De Guyanese deals met de buitenlandse maatschappijen houden ook de gewone man bezig. Een kraam verkoper op de La-penitence market zegt erg teleurgesteld te zijn in de guyanese overheid voor het sluiten van zulke eenzijdige deals met ExxonMobil’s dochteronderneming Esso Exploration and Production Guyana Limited (EEPGL). Volgens een zakenman had Guyana advies moeten vragen bij andere landen die ervaring hebben met zulke deals. Hij roept de leiders op om druk uit te oefenen op ExxonMobil en Tullow voor een heronderhandeling van de Production Sharing Agreements (PSA’s). Een andere kraameigenaar, Margaret, die op de La Penitence Market actief is, zegt dat ook zij de oproep steunt om opnieuw te onderhandelen over het oliecontract van Guyana. Zij heeft het vertrouwen in de politieke leiders volledig kwijt en is van mening dat de Guyanese leiders niet te vertrouwen zijn.

“Zelfs als Guyana erin slaagt een betere deal te krijgen, zullen de mensen nog steeds worden verwaarloosd, omdat politieke leiders hun zakken zullen vullen.”

Oom Buddy die kleding verkoopt, zegt dat hij wil dat zijn “leiders naar Suriname gaan en leren hoe ze een contract kunnen sluiten”.

UNITEDNEWS