HERSTELPLAN HAD NIET ALLEEN MET ECONOMIE EN INFLATIE TE MAKEN
Foto: president Chandrikapersad Santokhi.
Het herstelplan van de regering ging verder dan alleen het stabiliseren van de economie en het verlagen van de inflatie. Dit zegt president Chandrikapersad Santokhi.
“We moesten ook onze internationale reserves versterken, economische groei realiseren en onze schuldpositie binnen internationale normen brengen. Daarnaast was het van cruciaal belang om te voorkomen dat Suriname op de risicolijst van de Caribbean Financial Action Taskforce belandde. We hebben gezorgd dat ons land veilig bleef,” aldus de president.
Om de efficiëntie van overheidsdiensten te verbeteren, heeft de regering maatregelen genomen die gericht waren op structurele versterking van de politie, het leger, de Douane en de Belastingdienst.
Ook het ambtenarenapparaat werd aangepakt en subsidies bij nuts- en parastatale bedrijven werden geleidelijk afgebouwd. Daarnaast werden er investeringen gedaan in het binnenland, met name op het gebied van zonne-energie, onderwijs en watervoorziening, om de ontwikkeling in deze gebieden te stimuleren.
Ondanks financiële beperkingen heeft de regering sociale programma’s uitgebreid. “Ambtenaren en AOV’ers ontvangen hun salarissen op tijd, de kinderbijslag is verhoogd en de belastingvrije grens is opgetrokken naar 9.400 SRD,” legt Santokhi uit. Bovendien wordt gewerkt aan een maandelijkse toelage van 800 SRD voor studenten vanaf 18 jaar, in samenwerking met onderwijsinstanties en de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB).
Naast economische en sociale hervormingen heeft de regering ook geïnvesteerd in de versterking van de rechtsstaat. Het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht kregen extra middelen en personeel. Regelgeving werd aangepast om de onafhankelijkheid en financiële positie van rechters te waarborgen. Verder werden nieuwe instanties opgericht, zoals een kinderombudsinstituut en tuchtcolleges voor landmeters en notarissen, om de bescherming van burgers te verbeteren.
UNITEDNEWS