HET AANTAL CORONAGEVALLEN IN NEDERLAND IS WEER VERDUBBELD IN EEN WEEK TIJD – DONDERDAG OM 19.00 UUR GEEFT HET KABINET EEN PERSCONFERENTIE

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Het aantal coronabesmettingen in Nederland is afgelopen week bijna verdubbeld ten opzichte van een week eerder. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg 2.588 meldingen binnen over nieuwe vastgestelde besmettingen.

Het aantal positief geteste Nederlanders ligt daarmee 95 procent hoger dan een week eerder, toen het RIVM 1.329 besmettingen registreerde.

Bron: RIVM
Bron: RIVM

Twintigers zijn oververtegenwoordigd in de cijfers: een kwart van de positief geteste mensen is tussen de 20 en 29 jaar. Zij lopen een relatief klein risico’s om met Covid-19 in het ziekenhuis te belanden, maar kunnen anderen besmetten voor wie het coronavirus gevaarlijker is.

Bron: RIVM
Bron: RIVM

Het aantal sterfgevallen is nog wel laag: zes coronapatiënten zijn overleden volgens de officiële cijfers. Ziekenhuizen namen afgelopen week 44 nieuwe patiënten op die het virus hebben opgelopen, 21 meer dan de week daarvoor. De helft van de in het ziekenhuis opgenomen positief geteste personen is 60 jaar of ouder.

De stijging van het aantal besmettingen bedroeg in de rapportage van vorige week 35 procent ten opzichte van de week daarvoor, toen de GGD’en in het land 534 mensen positief testten.

Vooral in Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant stijgt het aantal vastgestelde besmettingen. Specifieke haarden zijn Rotterdam, Amsterdam, West-Brabant en Den Haag en omstreken.

Bron: RIVM
Bron: RIVM

Het aantal testen bij de GGD is tegelijkertijd flink afgenomen. Tussen 27 juli en 2 augustus lieten ruim 100.000 mensen zich testen, zo’n 10.000 minder dan een week eerder. Uit die testen kwam steeds vaker een positief resultaat: 2,3 procent van de geteste personen bleek het virus bij zich te dragen. In de vorige weekcijfers was dit nog maar 1,1 procent.

Van veel zogeheten besmettingsclusters (70 procent) hebben de GGD’en de bron nog niet achterhaald, meldt het RIVM. Dat komt doordat ze vertraging oplopen nu het aantal gevallen weer toeneemt, ondanks de uitbreiding van de capaciteit in de afgelopen maanden. De meeste besmettingen vinden nog altijd thuis plaats, de rest loopt de ziekte op door contacten buiten de deur.

De grote meerderheid heeft het virus in Nederland opgelopen. Van de 2.588 mensen die afgelopen week positief zijn getest, waren er 218 de afgelopen twee weken in het buitenland geweest. Spanje werd het vaakst genoemd (23 procent), gevolgd door Frankrijk (16 procent), België (15 procent) en Duitsland (9 procent). Dat mensen in een ander land zijn geweest, wil niet per se zeggen dat ze daar besmet zijn geraakt.

Reproductiegetal zakt van 1,40 naar 1,20

Het RIVM maakte verder bekend dat het zogenoemde reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, is gedaald naar 1,20. Vorige week stond dit op 1,40 en de week ervoor was het 1,29. Het is niet duidelijk waardoor het getal daalde, want het aantal besmettingen stijgt snel.

Bron: RIVM
Bron: RIVM

Bij een reproductiegetal van 1,2 zorgen 100 coronapatiënten ervoor dat 120 anderen de ziekte oplopen, en die besmetten op hun beurt 144 mensen.

Hoewel het getal gedaald is, ligt de onderste grens ervan nog steeds boven de 1 en dat betekent dat het virus zich nog steeds verspreidt.

Is het getal lager dan 1 dan dooft de uitbraak langzaam uit. In februari en maart, toen het virus in Nederland opdook en in korte tijd veel mensen ziek werden, lag het reproductiegetal rond de 2. Met name in Noord-Brabant werden in korte tijd duizenden mensen ziek.

Op 16 maart zakte het reproductiegetal tot onder de 1. Op die dag begonnen mensen met thuiswerken, bleven scholieren thuis en sloten restaurants, cafés en sportverenigingen hun deuren.

Rutte en De Jonge houden donderdag een persconferentie over corona

Donderdag houden premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) om 19.00 uur een persconferentie over de huidige stand van zaken omtrent corona in Nederland. De Rijksvoorlichtingsdienst meldt dat ze de “algemene situatie zullen duiden, inzoomen op de situatie in bepaalde regio’s en zo nodig aanvullende, regionaal ondersteunende maatregelen aankondigen.”

Op dezelfde dag komt een deel van de Tweede Kamer bijeen om te bepalen of er een plenair debat komt over corona. Dit is aangevraagd door PvdA-leider Lodewijk Asscher.

Er stond al een commissievergadering gepland voor 12 augustus, maar Asscher wilde een week eerder een plenair debat. De coalitiepartijen hadden al aangegeven hier geen behoefte aan te hebben, liet Asscher maandag weten in het radioprogramma Nieuws en Co op NPO Radio1. Hij vond dat “heel onverstandig” en riep de regeringspartijen op om desnoods in een commissievergadering de situatie rond corona te bespreken.

Nederland